shutterstock_145710344Enkele jeugdspelers van voetbalploeg Berchem Sport mochten niet meer trainen nadat ze geweigerd hadden om naakt te douchen. Steeds vaker houden jongeren liever hun ondergoed aan onder de douche van de sportclub.

Acht jeugdspelers van voetbalploeg Berchem Sport mochten vorige week niet deelnemen aan de training. Ze hadden geweigerd om zich zonder ondergoed te douchen op de club, terwijl dat volgens het reglement verplicht is. Daarop kwam er protest van verschillende ouders.

Hygiëne

De ploeg verdedigde zich: naakt douchen is verplicht voor alle spelers. ‘De regel bestaat al twaalf jaar en er zijn nooit klachten geweest’, zegt Dirk Lambrechts, algemeen manager van de jeugdopleiding. ‘We hebben de regel inderdaad gedurende één seizoen geschrapt, maar dit seizoen is hij weer ingevoerd om hygiënische redenen. Ik blijf erbij: dit gaat om de ouders, niet om de kinderen. Het maakt een kind van tien niet uit of hij met of zonder onderbroek doucht.’

Voorlopig halen de ouders en de spelers wel hun slag thuis: de komende twee weken mag iedereen douchen zoals hij of zij dat wil, met of zonder ondergoed. In die periode zal de club overleggen over een definitieve beslissing.

Sociale media

Meer dan vroeger kiezen jongeren ervoor om hun ondergoed aan te houden bij het douchen op de sportclub. Dat heeft soms te maken met religieuze overtuiging, maar toch vooral met de mogelijke gevolgen: jongeren maken zich zorgen dat er foto’s genomen zullen worden die verspreid worden op sociale media. Dat blijkt uit een bevraging door de organisatie Sensoa. In veel clubs geldt dan ook een verbod op smartphones in de kleedkamer.

Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport (ICES) vindt het geen goed idee om naakt douchen te verplichten. ‘Naakt douchen of niet maakt deel uit van de privésfeer en de persoonlijke integriteit. Dat kun je niet afdwingen met regels. Dat kan zelfs een school niet afdwingen voor het douchen na de zwem- of turnles’, zegt hij in De Standaard.

Eigen keuze

In de meeste clubs zorgt het douchen met of zonder ondergoed niet voor grote discussies. Daar beslissen de spelers gewoon zelf of ze wel of niet hun ondergoed willen aanhouden. Ook wanneer er eigenlijk in het reglement staat dat naakt douchen verplicht is, maken de meeste clubs er in de praktijk geen probleem van als spelers dat liever niet doen. Dat bleek uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws in 2017.

Foto: Shutterstock