shutterstock_1805610085Sinds de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland begin augustus, woeden er zware protesten in het Oost-Europese land. De actievoerders stellen de resultaten in vraag en eisen nieuwe democratische verkiezingen.

Op 9 augustus vonden er verkiezingen plaats in Wit-Rusland. Officieel werden die gewonnen door de president Alexandr Loekasjenko. Die is al 26 jaar lang aan de macht in het land. Maar een groot deel van de bevolking beschuldigt hem van het vervalsen van de verkiezingsresultaten. Daarom zijn er sinds de verkiezingen voortdurend straatprotesten, waar soms meer dan honderdduizend demonstranten aan deelnemen.

Oppositie

De omstandigheden waarin de verkiezingen plaatsvonden, waren niet meteen democratisch te noemen. Twee kandidaten die het tegen Loekasjenko zouden opnemen, werden nog voor de stembusgang opgepakt. Een andere moest het land ontvluchten.

De 38-jarige Svetlana Tichanovskaja, die zich kandidaat stelde na de arrestatie van haar man, is volgens de actievoerders de echte winnaar van de verkiezingen. Na de bekendmaking van de resultaten vocht ze die dan ook aan. Ze werd gearresteerd en vluchtte later naar buurland Litouwen. Ook verschillende bondgenoten van Tichanovskaja werden opgepakt of sloegen op de vlucht.

Vanuit Litouwen roept Tichanovskaja op tot nieuwe verkiezingen. Die eis klinkt ook vanuit de boze bevolking. 

Laatste dictator

Loekasjenko, die ook wel ‘de laatste dictator van Europa’ wordt genoemd, geeft voorlopig niet aan de eisen toe. Hij treedt met harde hand op tegen de protesten. Met waterkanonnen, traangas en arrestaties probeert hij de controle in handen te houden. Als klap op de vuurpijl legde hij deze week onaangekondigd de eed af als president.

Loekasjenko krijgt steun van de Russische president Poetin, die hem een lening van 1,5 miljard dollar beloofde. Op die manier vergroot Rusland de invloed op haar buurland.

Sancties

Verschillende landen van de Europese Unie hebben aangegeven dat ze de resultaten van de verkiezing niet aanvaarden. Daarom krijgen een veertigtal Wit-Russische gezagsdragers sancties opgelegd door de EU. Zij mogen bijvoorbeeld niet meer reizen binnen de Europese Unie of geld van een buitenlandse rekening halen. Loekasjenko zelf staat voorlopig nog niet op de sanctielijst.

Foto: Shutterstock