BELGAIMAGE-136544588Een schutter doodde vorige week drie mensen in Luik op het moment dat hij de gevangenis voor enkele dagen mocht verlaten. Critici roepen op om de regels te verstrengen.

Vorige week schoot een man in Luik twee agentes en een jonge student neer. Eerder die dag had hij ook een man vermoord die hij kende uit het drugsmilieu. De 31-jarige dader, Benjamin Herman, verschanste zich in een nabijgelegen school, waar hij enkele personeelsleden gegijzeld hield. Toen de politie zich voor de school verzamelde, kwam Herman naar buiten en begon te schieten. Daarbij raakten nog vier politieagenten gewond. De dader werd daarop doodgeschoten. In de school raakten geen leerlingen of personeelsleden gewond.

De aanslag werd achteraf opgeëist door terreurgroep IS. De schutter stond nochtans zelf niet bekend als geradicaliseerd.

Penitentiair verlof

Herman zat een gevangenisstraf uit. Op het moment van de schietpartij mocht hij de gevangenis 36 uur verlaten, het zogenaamde penitentiair verlof. Dat was niet de eerste keer. Voordien had hij de gevangenis al 25 keer verlaten.

Gedetineerden mogen in sommige gevallen de gevangenis voor korte tijd verlaten. Soms is dat om eenmalige redenen, zoals familiale omstandigheden. Soms is dat om de re-integratie in de samenleving na de vrijlating voor te bereiden, bijvoorbeeld voor een opleiding of een sollicitatiegesprek. Soms is dat, zoals in dit geval, om sociale contacten in stand te houden, opnieuw met het oog op re-integratie. Of een gevangene daar recht op heeft, wordt beslist door justitiediensten na een evaluatie.

Voor en tegen

Critici vinden dat de aanslag voorkomen had kunnen worden met een strenger gevangenisbeleid. Vooral minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wordt daarbij met de vinger gewezen. Toch vindt hij niet dat er fouten gemaakt zijn in het dossier. Hij vindt wel dat de voorwaarden voor het penitentiair verlof verstrengd mogen worden: ‘Er zou een systeem moeten komen waarin we voorwaarden opleggen aan penitentiair verlof. Alleen met verlof als je een psychiatrische behandeling volgt bijvoorbeeld.’

Verdedigers van het penitentiair verlof roepen op om geen overhaaste beslissingen te nemen. Zij vinden dat een voorbereiding op re-integratie erg belangrijk is voor een leven na een gevangenisstraf. Zij wijzen erop dat net het verblijf in de gevangenis de kans op radicalisering sterk verhoogt.

Witte Mars

Zondag werd een Witte Mars in Luik georganiseerd, ter nagedachtenis van de slachtoffers. Daar waren bijna 3000 mensen aanwezig. Honderden mensen woonden maandag de begrafenis van de 22-jarige student bij. De twee agenten die neergeschoten werden bij de aanslag kregen dinsdag bij hun begrafenis een postume eretitel.

Foto: Belga Image