shutterstock_1705110724De coronacrisis heeft niet enkel gevolgen voor onze fysieke gezondheid. Het wordt steeds duidelijker dat het gebrek aan sociaal contact een negatieve invloed heeft op hoe we ons voelen.

Met het oog op een betere gezondheid proberen we al meer dan zes weken zoveel mogelijk contact met anderen te vermijden. Maar die maatregel laat zich steeds duidelijker voelen in ons hoofd.

Uit een bevraging van onderzoeksbureau Sciensano bij 44 000 mensen blijkt dat mensen vaker last hebben van depressieve en angstige gevoelens. Opvallend is dat die toename het grootst is bij jongeren tussen 16 en 24 jaar. Het wegvallen van contacten met vrienden en klasgenoten is de meest waarschijnlijke verklaring.

Awel 

Ook Awel, de hulplijn voor jongeren, merkt de verandering op. Sinds het begin van de maatregelen op 13 maart kreeg de organisatie tot 600 oproepen meer binnen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Veel hulpvragen gaan over angst en spanning, maar ook de relatie met ouders of een moeilijke thuissituatie komen meer aan bod. ‘Waar jongeren vroeger nog afleiding en soms een toevlucht vonden op school of bij een jeugdbeweging, hebben ze nu meer tijd om na te denken en beginnen ze te piekeren. We krijgen meer oproepen binnen en de gesprekken worden inhoudelijk zwaarder.’

‘Toch is het ook goed dat het aantal oproepen stijgt. Het betekent dat jongeren de weg naar ons vinden en dat we hen kunnen ondersteunen of doorverwijzen waar mogelijk’, zegt Awel-coördinator Sibille Declercq in De Standaard.

Ook Tele-Onthaal ontvangt meer oproepen (een stijging van 20 %). Een op de vijf gesprekken gaat over eenzaamheid.

Gezondheidszorg

De maatregelen zorgen niet enkel voor een toename in mentale gezondheidsklachten, ze maken de weg naar hulp ook moeilijker. Volgens een studie van het Vlaams Patiëntenplatform is de geestelijke gezondheidszorg bij 3 op de 5 volwassenen stilgelegd sinds de lockdown. Dat soort gezondheidszorg gaat bijvoorbeeld over therapie of opvang in dagcentra. Uitstel van behandeling kan leiden tot ernstigere klachten, waarschuwen hulpverleners.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) liet weten dat er gewerkt wordt aan een plan om de geestelijke gezondheidszorg weer op te starten.

Actieplan

Met een nieuw actieplan voor mentaal welzijn wil minister Beke de invloed van de coronacrisis op het mentaal welzijn bestrijden. Onder de noemer ‘Zorgen voor morgen’ maakt de Vlaamse Regering 25 miljoen euro vrij om te investeren in mentale gezondheidszorg. Een groot deel van dat budget was eigenlijk voorzien voor volgend jaar en wordt nu naar voren geschoven. Er zal ook extra geïnvesteerd worden in de informatieve jongerensite Wat Wat en de hulplijnen van Tele-Onthaal, 1712, de Zelfmoordlijn en Awel.

Foto: Shutterstock