shutterstock_1105361027In en rond de gemeente Evergem werden al verschillende gevallen van legionella vastgesteld. Twee patiënten zijn aan de gevolgen van de besmetting overleden.

Legionella is een bacterie. Ze komt voor in water of vochtige grond. Dat is meestal geen probleem. Maar wanneer water warm wordt en lang stilstaat, kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. Dat gebeurt bijvoorbeeld soms in kleine zwembaden, plassen of een tuinslang die in de zon ligt.

Wie besmet raakt met legionella, kan daar ziek van worden. Meestal lijken de symptomen op die van de griep: hoofdpijn, misselijkheid, koorts en spierpijn. De besmetting is normaal ook goed te behandelen met antibiotica. Maar mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico een longontsteking te ontwikkelen. Vooral bij oudere mensen kan dat gevaarlijk zijn.

Je kunt niet besmet worden door het water te drinken. Enkel door de besmette waterdruppels in te ademen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het water verdampt, verneveld of gesproeid wordt, bijvoorbeeld in de douche, het bubbelbad of bij een airconditioning. De besmetting is niet overdraagbaar tussen mensen.

Evergem

In de regio Evergem, bij Gent, werden deze maand al 32 besmettingen met legionella vastgesteld. Twee mensen overleden aan de gevolgen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid voert een onderzoek naar de oorzaak van de besmettingen. Die is nog niet met zekerheid vastgesteld, maar waarschijnlijk bevindt de bron zich ergens in het Gentse havengebied. Daar werd in twee koeltorens een verhoogde hoeveelheid van de bacterie vastgesteld.

Maatregelen

Bedrijven met professionele waterinstallaties moeten in ons land maatregelen nemen om legionella te voorkomen, bijvoorbeeld door te zorgen voor een watertemperatuur van ten minste 60° of door chloor aan het water toe te voegen. Een uitbraak komt dus niet zo vaak voor. De laatste keer dat dat in ons land het geval was, was in 1999. Toen werden er 93 mensen ziek nadat ze een beurs met bubbelbaden bezocht hadden. Vijf mensen stierven.

Alle gevallen van legionella moeten in Vlaanderen gemeld worden bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vorig jaar waren dat er 147. Maar die hielden geen verband met elkaar.

Veteranenziekte

De longontsteking die veroorzaakt kan worden door legionella, wordt ook weleens de veteranenziekte genoemd. De ziekte kreeg die bijnaam toen de bacterie in 1975 werd ontdekt. 221 oud-strijders (of veteranen) van het Amerikaanse leger raakten toen besmet na een reünie, waarbij ze in hetzelfde hotel logeerden. De oorzaak was een besmette airconditioning.

Foto: shutterstock