Myanmar_protest_February_6,_2021Na een militaire staatsgreep vervalt Myanmar opnieuw tot een dictatuur. Leider Aung San Suu Kyi werd opgepakt en onder huisarrest geplaatst.

In Myanmar zijn de afgelopen dagen duizenden mensen de straat opgekomen. Ze protesteren tegen de staatsgreep van het leger. Dat arresteerde op 1 februari de leider van het land, Aung San Suu Kyi, en verschillende van haar partijleden. Zij bevindt zich nu onder huisarrest. Myanmar ligt in Zuidoost-Azië, en grenst aan Bangladesh, India, Thailand, China en Laos.

De manifestanten willen dat het leger afstand doet van de macht. Ze eisen ook de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi. Het leger waarschuwt actie te zullen ondernemen als de protesten aanhouden.

Verkiezingen

De staatsgreep is het gevolg van de verkiezingen in november, die door de partij van Suu Kyi met 80 % van de stemmen gewonnen werd. Het leger steunde de promilitaire tegenpartij en wilde de stemming overdoen. Het beschuldigde Suu Kyi en haar partij van verkiezingsfraude. Verschillende onafhankelijke waarnemers verklaarden echter dat de verkiezingen eerlijk verlopen zijn.

Voorlopig heeft de leider van de militaire dictatuur (of junta) Min Aung Hlaing de touwtjes in handen. Het leger roept voor één jaar de noodtoestand uit en belooft dan nieuwe verkiezingen.

Leger

Het leger heeft al tientallen jaren enorm veel macht in Myanmar. In 2007 leidde dat al eens tot massaal protest, in de zogenaamde Saffraanrevolutie.

In de jaren 90 groeide San Suu Kyi uit tot een van de voorvechters voor democratie in Myanmar. Ze bracht daarvoor bijna vijftien jaar van haar leven in huisarrest door, telkens op bevel van de junta. In 1991 ontving ze voor haar inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede. In 2015 organiseerde ze de eerste openbare verkiezingen in het land in 25 jaar. Ze werd daarna gezien als de feitelijke leider van Myanmar.

Internationale kritiek

De staatsgreep krijgt veel internationale kritiek. De Europese Unie en de Verenigde Staten veroordelen de acties van het leger. De Amerikaanse president Joe Biden dreigde met sancties. Buurlanden China en Thailand noemen de staatsgreep een interne zaak en weigeren tussen te komen.

Foto: Wikimedia Commons