shutterstock_2027614928Maandagavond zijn de laatste Amerikanen uit Afghanistan vertrokken. Dat vertrek is niet zonder kleerscheuren verlopen.

Maandagavond verlieten de laatste Amerikaanse soldaten Afghanistan. Na 20 jaar houdt de VS het voor bekeken in het land. Na al die tijd werd het duidelijk dat de aanwezigheid van de buitenlandse soldaten niet het gewenste doel zou hebben. Het was niet gelukt om de politieke situatie in het land te verbeteren.

11 september

Sinds 2001 zijn er Amerikaanse militairen aanwezig in Afghanistan. De Verenigde Staten vielen er binnen na de aanslagen van 11 september. Daarbij vlogen drie vliegtuigen in de WTC-torens in New York en het Pentagon in Washington. Bij die aanslagen kwamen meer dan 3000 mensen om het leven. De VS pikte het niet dat de daders van de aanslagen zich in Afghanistan konden verschuilen, en vielen het land binnen.

In Afghanistan waren op dat moment de taliban aan de macht. Die groepering staat bekend om zijn strenge interpretatie van het islamgeloof. Wie zich niet aan hun wetten hield, riskeerde er gewelddadige straffen. Vrouwen hadden minder rechten dan mannen. Zo mochten meisjes er niet meer naar school vanaf 10 jaar.

Met de hulp van andere westerse landen maakten de Verenigde Staten in 2001 een einde aan het bestuur van de taliban. De VS probeerde daarop een democratische regering in het land te ondersteunen. Vanuit grensgebieden bleven de taliban echter proberen om het land opnieuw te veroveren.

Taliban

Dat lukte uiteindelijk deze zomer, terwijl de Amerikaanse soldaten zich stilaan uit het land terugtrokken. In een mum van tijd veroverden de taliban de hoofdstad Kabul, waarna ze de macht over het land opnieuw in handen kregen.

De situatie dwong buitenlandse regeringen ertoe om zo snel mogelijk landgenoten en medewerkers veilig naar huis te brengen. De combinatie met Afghanen die het land wilden ontvluchten, zorgde voor grote drukte en chaos aan de luchthaven van Kabul. De voorbije weken zijn meer dan 112 000 mensen uit het land geëvacueerd. Ook België zette een reddingsmissie op poten. Die werd eind augustus afgerond. Toch zijn er nog een vijftigtal Belgen in Afghanistan die vragen om een evacuatie. Voor hen blijft het bang afwachten.

IS-K

De terreurgroep IS-K (Islamitische Staat Khorasan) zag in de drukte een kans om veel slachtoffers te maken. Hoewel IS en de taliban allebei extremistische islamgroeperingen zijn, zijn het geen bondgenoten. Bij een explosie in de luchthaven kwamen vorige week meer dan 170 Afghanen en 13 Amerikanen om het leven. De dreiging voor een nieuwe aanslag blijft groot.

Foto: john smith 2021 / Shutterstock