BELGAIMAGE-8661272In een open brief beschuldigen twintig (ex-)werknemers kunstenaar Jan Fabre van seksisme, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Fabre ontkent alle beschuldigingen.

In het cultuurblad Rekto Verso verscheen een open brief van twintig (ex-) werknemers en stagiaires van het theater- en dansgezelschap Troubleyn. Dat gezelschap wordt geleid door kunstenaar Jan Fabre. In de brief klagen de vrouwen aan dat werknemers vaak seksistische kritiek van Fabre over zich heen kregen.

Bovendien zou Fabre geregeld danseressen bij zich thuis uitnodigen voor geheime fotoshoots. Daar zou hij de danseressen seksueel benaderen. De auteurs van de brief beweren dat wie niet inging op zijn voorstellen het slachtoffer werd van stalking en agressie en minder kansen kreeg binnen het theatergezelschap.

Troubleyn

Troubleyn en Jan Fabre ontkennen alle beschuldigingen. In een reactie lieten ze weten de aanval via de media jammer te vinden. ‘Het is geen geheim dat Jan Fabre een uitgesproken karakter heeft en direct kan overkomen als regisseur. Dat betekent echter niet dat er ook sprake is van seksueel overschrijdend gedrag.’

‘Tijdens een artistiek proces kom je soms op gevoelig terrein: wat wel kan voor de ene acteur of danser, kan niet voor de andere. Er is wel een duidelijke grens die we bij Troubleyn stellen: alles moet gebeuren met wederzijdse toestemming en respect.’

In verband met de tweede beschuldiging klonk de reactie als volgt: ‘Er bestaat geen ‘semigeheime’ fotopraktijk. Het betreft een bekend kunstproject van Jan Fabre als beeldend kunstenaar.’

Cultuursector

Eerder dit jaar maakte minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) bekend dat de helft van de vrouwen uit de cultuur- en mediasector in het afgelopen jaar te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag. Dat bleek uit een studie van de UGent. Naar aanleiding van die studie werd Jan Fabre geïnterviewd door de VRT. Hij reageerde verrast op die cijfers, en zei dat hij in zijn carrière geen problemen was tegengekomen. Hij gaf wel toe dat hij een medewerkster al eens had toegeroepen dat ze te dik geworden was. Dat voorbeeld wordt ook in de brief aangehaald.

Onderzoek

Minister Gatz laat weten de brief ernstig te nemen en de zaak te willen onderzoeken. Dat onderzoek zal mogelijk gevolgen hebben voor de subsidies die Troubleyn ontvangt. ‘Een klacht van twintig mensen is niet niks, bovendien worden de feiten heel gedetailleerd beschreven. […] Natuurlijk is niemand schuldig tot het tegendeel is bewezen.’ Troubleyn laat weten mee te willen werken aan het onderzoek.

Fabre

Jan Fabre is een van de belangrijkste Belgische hedendaagse kunstenaars. Zijn werken staan in ons land op populaire locaties. Searching for Utopiastaat in Nieuwpoort op het Fabreplein, dat naar hem genoemd werd. In Leuven staat zijn werk Totem, een naald met een kever op geprikt, op het Ladeuzeplein. Op het dak van het S.M.A.K in Gent staat De man die de wolken meeten in Brussel bedekte hij het dak van het koninklijk paleis met schilden van kevers.

Zijn werk lokt vaak discussie uit. Zo maakte hij ooit een kunstproject waarbij er met katten werd gegooid of vermaalde hij menselijke botten om ze te verwerken in zijn kunstwerken.

Foto: Belga Image