Schermafbeelding 2018-01-09 om 12.39.43De Nederlandse rapper Boef kreeg bakken kritiek over zich heen nadat hij enkele vrouwen op Snapchat ‘kechs’ had genoemd. Schoorvoetend bood hij zijn verontschuldigingen aan.

Op nieuwjaarsnacht stond de Nederlandse rapper Boef, vooral bekend van zijn hit Habiba, met een lekke band langs de weg. Drie vrouwen boden hem een lift aan. Dat documenteerde de rapper op Snapchat. ‘Opgehaald door drie kechs’, schreef hij daar. Kech is het Marokkaans-Arabische woord voor ‘slet’ of ‘hoer’.

Eerste reactie

Het gebruik van dat woord zorgde voor verontwaardiging op sociale media. Maar de eerste reactie van Boef deed de gemoederen niet bedaren, integendeel. In een nieuwe video verdedigde hij zijn uitspraak. ‘Ik heb een paar mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg. Maar wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur ’s ochtends met jongens? […] Als je thuis zit, de hele dag niets doet, studeren en naar papa en mama luistert, dan noem ik je een vrouw. Maar ga niet als je een kech bent, boos worden als ik je een kech noem, want je bent een kech. Klaar. Snap je?’

Gevolgen

Zijn uitspraken bleven niet zonder gevolgen. Het Nederlandse festival Paaspop schrapte de rapper van zijn affiche, en ook het festival Muze Misse annuleerde zijn geplande optreden. In België kwam de scherpste reactie van MNM-dj Karolien Debecker. Zij weigert de muziek van Boef voorlopig nog op de radio te draaien. Die beslissing werd door door veel radiocollega’s en ook door de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) enthousiast onthaald.

Verontschuldiging

De felle reacties lokten uiteindelijk toch een verontschuldiging uit van Boef op Radio 1. ‘Ik sta niet achter mijn woorden, ik schaam me om wat ik heb gezegd. Ik kan alleen maar mijn excuses aanbieden. Ik ben een publiek figuur, en ik mag zulke dingen niet zeggen. Maar ik ben ook maar een mens, en ik maak fouten. Ik word nu gezien als iemand die vrouwen haat, en daar schaam ik me kapot voor, want dat is niet zo.’

Ook op Instagram postte de rapper een verontschuldiging: ‘Wij rappers gebruiken woorden als bitches, kechs. Het is niet per se heel beledigend, alleen wordt dat natuurlijk wel zo opgevat, dat begrijp ik ook. Hierbij mijn excuses naar die dames toe, ook naar alle dames die ik heb beledigd en die zich beledigd voelen.’

Foto: Instagram