shutterstock_1847973922De zomervakantie in Wallonië wordt met twee weken ingekort. Die inkorting moet een mogelijke leerachterstand verkleinen. In Vlaanderen verandert er voorlopig niets.

In Franstalig België zal de zomervakantie in de toekomst korter zijn dan in Vlaanderen. De nieuwe regeling gaat van start in het schooljaar 2022-2023. De grote vakantie zal dan lopen van zaterdag 8 juli tot en met zondag 27 augustus. In Vlaanderen wordt er niet aan de zomervakantie gesleuteld. Die blijft lopen van 1 juli tot en met 31 augustus, met de traditionele start van het schooljaar op 1 september.

De Waalse leerlingen zullen in totaal niet minder vakantie hebben. De herfst- en de krokusvakantie duren allebei een week langer.

Leerachterstand

De zomervakantie is al even een punt van discussie. Uit onderzoek blijkt dat de lange vakantie zorgt voor leerachterstand, vooral op het vlak van wiskunde en taal. Die leerachterstand is groter bij kansarme kinderen, zeker als die een andere thuistaal hebben. ‘We noemen dat summer learning loss’, zegt socioloog Dirk Jacobs in De Standaard. ‘Zomerscholen kunnen dat verlies beperken, maar het verkorten van de zomervakantie is veel efficiënter.’

Door de vakantiedagen meer te spreiden over het schooljaar hoopt de regering van de Franstalige gemeenschap om de leerachterstand te verkleinen. In Wallonië waren ook leerkrachten, ouderverenigingen en de scholierenkoepel voorstander van de hervorming.

Vlaanderen

Voorlopig staat het verloop van het schooljaar in Vlaanderen niet ter discussie. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) staat open voor het debat, maar vindt de coronacrisis niet het juiste moment voor zulke beslissingen. ‘Wij zijn volop bezig met het openhouden van de scholen, het bestrijden van de leerachterstand, het opkrikken van de onderwijskwaliteit en de voorbereidingen voor de zomerscholen’, zegt zijn woordvoerder in De Standaard. De hervorming gaat volgens Weyts ook verder dan het onderwijs: ‘Zowat onze hele samenleving is ingespeeld op de huidige schoolkalender. Als je daaraan sleutelt, raak je veel mensen en sectoren.’

Franstalige minister

De Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) had graag gewild dat Vlaanderen dezelfde beslissing zou doorvoeren. Ze hoopt minister Weyts alsnog te overtuigen en verwijst daarbij naar het belang van een eenvormig systeem voor gezinnen die rond de taalgrens en in Brussel wonen.

Foto: Shutterstock