shutterstock_347277923Beschermende maatregelen hebben een positief effect op het voortbestaan van diersoorten. Toch zijn er nog duizenden soorten bedreigd door de opwarming van de aarde.

Elk jaar publiceert de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) een ‘rode lijst’. Die bevat de diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn. De soorten kunnen verschillende labels krijgen, zoals ‘gevoelig’, ‘kwetsbaar’ of ‘uitgestorven’. Elk jaar zijn er diersoorten die voor het eerst op de lijst belanden.

Tonijn

Bij de publicatie van de nieuwe lijst benadrukte de IUCN dat beschermende maatregelen wel degelijk een effect hebben. Zo is de situatie van de geelvintonijn, de witte tonijn en twee soorten blauwvintonijn verbeterd. Het vissen op die soorten werd door middel van visquota aan banden gelegd. Dat blijkt nu resultaat op te leveren.

Bedreigd 

Dat wil niet zeggen dat er enkel goed nieuws is. Wereldwijd zijn volgens de IUCN meer dan 38 500 soorten met uitsterven bedreigd. Dat is het geval voor 41 procent van de amfibiesoorten, 37 procent van de haaien en roggen, 26 procent van de zoogdieren en 14 procent van de vogels. Een soort die dit jaar een slechtere status krijgt dan vorig jaar, is de komodovaraan. Die grote hagedis, de grootste ter wereld, leeft op de Indonesische eilanden Komodo en Flores. De stijging van de zeespiegel bedreigt een groot stuk van het leefgebied van de soort.

Wetenschappers spreken over ‘uitstervingsgolven’ wanneer een groot deel van de soorten op een relatief korte tijd verdwijnen. De bekendste is de uitstervingsgolf van 65 miljoen jaar geleden. Toen zijn na een meteoorinslag op korte tijd alle grote dinosaurussen uitgestorven. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er zo’n nieuwe golf gaande is, als gevolg van de klimaatopwarming.

Discussie

Niet iedereen vindt dat de IUCN streng genoeg is bij het opstellen van de rode lijst. Sommige wetenschappers vinden dat de situatie voor bepaalde diersoorten te rooskleurig wordt voorgesteld. Zo zijn sommige onderzoekers van grote katachtigen van mening dat leeuwen en jachtluipaarden ernstiger bedreigd zijn dan de IUCN in de rode lijst beschrijft.

Foto: Shutterstock