©Belgaimage

©Belgaimage

Meer dan 25.000 klimaatbetogers stapten afgelopen zondag door Brussel. Ze riepen om een krachtiger klimaatbeleid. Daarbij moet volgens hen ook aandacht gaan naar duurzame voedselproductie en de energiecrisis.

Op de klimaatmars waren slogans als ‘Change the policy, not the climate’, ‘Er is geen Planet B’ en ‘Hoeveel crisissen nog voor er actie komt?’ te horen en te lezen. Voor de deelnemers moet het klimaatbeleid eindelijk krachtiger en ambitieuzer worden. Ze stelden die eis niet toevallig kort voor de internationale klimaatconferentie, die op 6 november in het Egyptische Sharm-el-Sheikh start.

Divers geheel

Initiatiefnemer van de klimaatmars was de Klimaatcoalitie, een vzw die als doel heeft om zo veel mogelijk organisaties die bezorgd zijn om het klimaat samen te brengen. Deze keer stapten 96 organisaties mee. Ze vormden een heel divers geheel. Naast de traditionele milieu- en natuurbewegingen sloten ook vakbonden, armoedeorganisaties en Amnesty International zich aan. Voor het eerst tekende ook Unicef present, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties. Vooraan in de manifestatie viel een afvaardiging van Braziliaanse inheemse volkeren op, die enorm getroffen worden door de ontbossing van het regenwoud in de Amazone

In totaal waren er meer dan 25.000 deelnemers. Dat is niet de grote massa van de grote klimaatmars in januari 2019, die een recordopkomst van 70.000 mensen haalde. Toch is het opvallend dat de klimaatmarsen telkens weer duizenden mensen lokken. ‘Ik denk dat alleen de vakbonden het ons nadoen, keer op keer zoveel volk op de been brengen’, zei een tevreden woordvoerder van de Klimaatcoalitie, Zanna Vanrenterghem, tegen De Standaard.

Boeren met zorgen

Opmerkelijk was een vertegenwoordiging van bio-boeren. Landbouw en duurzame voedselproductie behoorden dan ook tot de hoofdthema’s op de manifestatie. Bavo Verwimp, eigenaar van een landbouwbedrijf in Herentals, vertelde aan de aanwezige pers dat hij zich grote zorgen maakt. ‘De hitte en vooral de droogte van de afgelopen zomer hebben echt pijn gedaan. Wat als we dit nog vaker zullen meemaken?’

Sociaal aspect

De actievoerders legden verder heel duidelijk de link met de energiecrisis. Een massale investering in renovatie en isolatie van woningen was een van de grote eisen.

Ze vroegen bovendien om klimaatmaatregelen die sociaal zijn. ‘Mensen in armoede zijn vaak het eerste slachtoffer van klimaatverandering’, legde Heidi Degerickx van het Netwerk Tegen Armoede uit op VRT NWS. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de grote overstromingen in Wallonië twee zomers geleden.

Schilderijen bekladden

In Duitsland gooiden zondag twee klimaatactivisten dan weer aardappelpuree op een kostbaar schilderij van de Franse kunstenaar Claude Monet. Vorige week smeten ook al twee activisten tomatensoep op het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh in The National Gallery in Londen.

Dat wijst erop dat sommige klimaatactivisten liever naar radicalere acties grijpen. Koen Platevoet van Grootouders voor het Klimaat toonde daar in De Morgen begrip voor. ‘Het illustreert het ongeduld en de teleurstelling in de te kleine klimaatambities van de politici.’