Overview,Of,Rana,Plaza,Collapsed,At,Least,Thousand,Of,GarmentMeer dan honderd kledingmerken ondertekenen een akkoord dat de veiligheid van kledingfabrieken in Bangladesh verzekert. Het akkoord is een goede zaak, maar er blijft veel werk aan de (kleren)winkel.

108 kledingmerken hebben een akkoord ondertekend waarin ze de veiligheid van hun kledingfabrieken in Bangladesh beloven. Het akkoord bestaat al langer, maar deze keer zetten meer grote merken hun handtekening onder de samenwerking. Onder meer Hema, H&M, Mango en Primark doen mee.

Rana Plaza

Het Bangladesh-akkoord kwam er in 2013. Toen stortte de textielfabriek Rana Plaza in, een gebouw van acht verdiepingen. Daarbij kwamen 1134 mensen om het leven en vielen ongeveer 2500 gewonden. De slechte omstandigheden waarin textielarbeiders vaak moeten werken, kwamen toen zwaar onder vuur te liggen.

Voorwaarden

Door de overeenkomst te ondertekenen, gaan de deelnemende merken ermee akkoord dat hun fabrieken door onafhankelijke inspecteurs worden gecontroleerd. Als ze niet aan de nodige veiligheidsvoorschriften voldoen, mag het kledingmerk de fabriek niet langer gebruiken. Volgens Sara Ceustermans, de coördinator van de campagne Schone Kleren, heeft het akkoord al voor verbeterde werkomstandigheden gezorgd voor ongeveer 2 miljoen arbeiders.

Niet perfect

Ondanks die goede resultaten is het akkoord verre van perfect. Zo is het enkel geldig in Bangladesh. Ceustermans hoopt dat het in de toekomst uitgebreid zal worden naar andere landen. ‘Dat is belangrijk. Die grote bedrijven produceren in vaak meer dan 20 landen tegelijkertijd. Dus je kunt niet zaken alleen tot één land gaan beperken’, zei ze daarover in het VRT-programma Laat.

Bovendien bevat het akkoord enkel afspraken over de gebouwen waarin de arbeiders werken. Er wordt dus niets gezegd over de lange werkuren, lage lonen of andere werkomstandigheden.

Foto: Shutterstock