Schermafbeelding 2019-01-15 om 14.16.29Twee kinderen van IS-strijders mogen terugkeren naar ons land. Dat is de beslissing van een Brusselse rechtbank. Er zullen nog meer kinderen volgen.

Twee kinderen van Belgische Syriëstrijders worden vanuit Turkije terug naar ons land gebracht. Het gaat om twee meisjes van twee en vier jaar. Hun moeder komt uit Limburg en vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. Zij zit in Turkije een gevangenisstraf van tien jaar uit. Familieleden van de moeder reisden afwisselend naar Turkije om voor de kinderen te zorgen. Hun vader is in Syrië overleden.

De kinderen werden in Syrië geboren, en konden daarom niet zomaar terugkeren naar ons land. De Belgische regering stond weigerachtig tegenover de beslissing om hun Belgische papieren te geven. Maar een Brusselse rechtbank hakte de knoop door. De kinderen moeten voor 28 januari in België zijn. Lukt dat niet, dan moet België een dwangsom van 5000 euro per dag per kind betalen.

Rechters

De Belgische regering besliste eind 2017 al dat Belgische kinderen jonger dan 10 vanuit Syrië mochten terugkeren. Maar er werd geen actie ondernomen om de kinderen actief op te sporen en terug te halen. Door enkele uitspraken van rechters komt daar nu verandering in.

Ook in een andere rechtszaak werd de Belgische regering immers verplicht om zes kinderen van Syriëstrijders terug naar ons land te halen. Het gaat om de zes kinderen van Tatiana Wielandt en Bouchra Aboullal, die momenteel in een Syrisch vluchtelingenkamp verblijven. In juli spanden hun grootouders een rechtszaak aan. Die leverde veel media-aandacht en publieke discussie op. De rechter heeft nu geoordeeld dat de kinderen voor maart terug in België moeten zijn.

Moeders

Het zijn trouwens enkel de kinderen die terug naar ons land worden gehaald. De moeders zijn niet welkom, omdat zij zich vrijwillig bij de terreurorganisatie hebben aangesloten. De regering zal zelf ook geen mensen naar Syrië sturen om de kinderen terug te halen. Dat moet gebeuren met de medewerking van internationale hulporganisaties.

Radicalisering

Er zitten naar schatting 150 kinderen van Belgische IS-strijders in Syrië en Irak. Hun ouders trokken naar daar om zich bij de terreurorganisatie aan te sluiten. Verschillende experten en organisaties, zoals Child Focus, willen meer inspanningen leveren om de kinderen terug naar ons land te halen.

Toch is de Belgische regering (en die van andere Europese landen) niet zo enthousiast. Ze vreest dat de kinderen door hun geradicaliseerde opvoeding en omgeving op latere leeftijd een bedreiging kunnen vormen. Maar mensenrechtenorganisaties vinden dat de kans op radicalisering groter is wanneer de kinderen niet worden teruggehaald, dan wanneer dat wel gebeurt.

Foto: VRT