shutterstock_1490610551Na zeven jaar keert Kim Clijsters terug naar het proftennis. Waarschijnlijk zien we haar op de Australian Open in 2020 voor het eerst weer aan het werk.

‘Hallo iedereen, ik ben blij dat ik eindelijk dit nieuws met jullie kan delen …’ Met die boodschap postte Kim Clijsters op Twitter en Facebook een filmpje waarin ze haar comeback in het tennis aankondigt. Zeven jaar geleden hing ze haar tennisracket aan de haak, maar het gemis bleek te groot.

Tweede comeback

Het is niet de eerste keer dat de 36-jarige tennisster zich aan een comeback waagt. In 2007 kondigde Clijsters haar eerste afscheid aan, om tijd te maken voor een gezin. Na de geboorte van dochter Jada keerde ze in 2009 terug naar het tennisveld. En dat deed ze met overtuiging, want datzelfde jaar won ze meteen de US Open. Na nog twee grandslamtitels (de US Open en de Australian Open) zette ze in 2012 definitief een punt achter haar carrière, of zo leek het toch.

Want na zeven jaar (en de komst van twee zoontjes, Jack en Blake) kriebelt het weer. ‘Hoewel er mij de volgende vier maanden veel werk wacht, is mijn grootste motivatie de persoonlijke uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Ik wil mezelf opnieuw testen. Op mijn 36e voel ik mij te jong om met pensioen te zijn. Er zijn zoveel inspirerende atleten en moeders die in competitie zijn. Ik kan niet wachten om na te gaan wat mogelijk is nadat je drie kinderen hebt gekregen’, vertelt Clijsters aan de WTA (Women’s Tennis Association).

Daarmee verwees ze onder andere naar Serena Williams, die na haar zwangerschap op haar 38e nog grote toernooien kan winnen. Vorige week speelde ze nog de finale van de US Open. Haar tegenstander was 19 …

Australian Open

Waarschijnlijk zullen we Clijsters in januari voor het eerst aan het werk zien tijdens de Australian Open. Al zegt ze dat ze niet zal deelnemen als ze zich er niet honderd procent klaar voor voelt. Omdat ze voormalig nummer één van de wereld is en al een grandslam gewonnen heeft, mag Clijsters een wildcardaanvragen voor grote toernooien. Ze moet dus geen minimaal aantal toernooien gespeeld hebben om te mogen deelnemen.

In de zomer van 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. Pas in juni 2020 wordt beslist wie mag deelnemen. Clijsters heeft dus nog tijd om zich te kwalificeren.

Documentaire

De aankondiging van de ‘Kim-back’ was niet voor iedereen een complete verrassing. De afgelopen zes maanden werd Clijsters gevolgd door productiehuis De Mensen. Dat zal in een documentaire het verhaal van haar comeback in beeld brengen. Het productiehuis werd zelf door het management van Clijsters benaderd. Wanneer en waar die documentaire te zien zal zijn, is nog niet bekend.

 

Foto: Shutterstock