BELGAIMAGE-182627752Twee journalisten hebben dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Volgens het Nobelcomité tonen ze met hun werk het belang van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar twee journalisten: Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland. Zij werken in landen waar het soms gevaarlijk kan zijn om als journalist kritisch nieuws te verspreiden. Ze krijgen de prijs omdat ze door hun werk de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting verdedigen.

Maria Ressa

De 58-jarige Ressa is de oprichter van de nieuwssite Rappler. Onder haar leiding brengt die site vaak kritisch nieuws over het beleid van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Ze schreef in het verleden ook over hoe sociale media fake news verspreiden en de manier waarop dat de mening van gebruikers kan beïnvloeden.

Vorig jaar werd ze veroordeeld voor laster. Haar nieuwssite had volgens de rechter foute informatie gebracht over een corruptiezaak waar een werknemer van de overheid bij betrokken was. Ze riskeert een gevangenisstraf van zes jaar.

Dmitri Moeratov

Dmitri Moeratov stond mee aan de opstart van de Russische krant Novaya Gazeta. Als hoofdredacteur brengt hij geregeld kritisch nieuws over de Russische regering en president Vladimir Poetin.

Het Nobelcomité noemt zijn krant de laatste onafhankelijke krant van Rusland. Zes medewerkers van de krant werden al om het leven gebracht. In een reactie op zijn overwinning draagt Moeratov de prijs op aan hen.

Nobelprijs

De Nobelprijs voor de Vrede wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die op een belangrijke manier een bijdrage levert aan de wereldvrede. Eerdere winnaars zijn onder meer toenmalig Amerikaanse president Barack Obama, de Europese Unie en Malala Yousafzai, die als 17-jarige de jongste winnaar van de prijs werd.

De winnaar wordt gekozen door het Nobelcomité en ontvangt een geldprijs van 10 miljoen Zweedse kronen of ongeveer 980 000 euro. De uitreiking vindt plaats op 10 december. Dat is de sterfdag van Alfred Nobel, de wetenschapper naar wie de prijzen genoemd zijn.

Foto: Belga