shutterstock_64938637De nieuwe regels voor jeugdwerk laten jongeren ouder dan 12 jaar weer toe hun hobby te beoefenen. Voor wie jonger is dan 12 worden de regels echter strenger.

Na enkele maanden mogen jongeren ouder dan 12 jaar weer een buitenschoolse hobby beoefenen. Omwille van de coronacrisis werden die buitenschoolse activiteiten in oktober verboden. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten de activiteiten buiten plaatsvinden en mogen er maximaal tien jongeren aan deelnemen.

Eén hobby

Voor wie jonger is dan 12 jaar worden de regels dan weer strenger. Zij mochten tot nu toe buitenschoolse activiteiten beoefenen in groepen tot 25 personen. Dat is niet langer het geval. Ook daar wordt de bubbel beperkt tot tien.

Bovendien mag er nog slechts één hobby of activiteit beoefend worden per week. Wie meerdere hobby’s heeft, zal dus een keuze moeten maken. De hobby’s van -12-jarigen mogen nog steeds binnen plaatsvinden, al is het advies om de activiteiten zoveel mogelijk buiten te organiseren.

De regels gaan enkel over georganiseerd jeugdwerk, zoals de sportclub of de jeugdbeweging. Gewoon afspreken met vrienden om samen bijvoorbeeld een potje voetbal te spelen, blijft dus verboden wanneer je met meer dan vier personen bent. Voor het deeltijds kunstonderwijs (bv. muziekschool of tekenacademie) gelden aparte regels.

Bubbels mengen

Virologen vroegen al een tijdje om strengere regels voor de jeugdactiviteiten bij kinderen jonger dan 12. Dat zagen ze immers als een typische plaats waar verschillende ‘bubbels’ zich mengen, net zoals de school of de werkplaats.

Er was ook een grote toename van besmettingen merkbaar bij kinderen en tieners. ‘Dat heeft ook te maken met de uitgebreide testcampagnes na uitbraken in verschillende scholen’, verklaarde viroloog Steven Van Gucht.

Ouders

De regering rekent op de verantwoordelijkheid van ouders om het aantal hobby’s te beperken. Die regel is in de praktijk immers moeilijk te controleren. Voor het naleven van de regels tijdens de buitenschoolse activiteiten heeft de regering vertrouwen in de jeugdwerkorganisaties zelf.

Voor die organisaties zijn de nieuwe regels trouwens niet altijd eenvoudig te organiseren. Zo is er op veel plaatsen een tekort aan begeleiders voor de extra groepen die door de kleinere bubbels ontstaan. Ook kunnen niet alle hobby’s even gemakkelijk buiten beoefend worden.

Krokusvakantie

Tijdens de krokusvakantie geldt er een uitzondering. Dan zijn groepen van 25 personen wel toegelaten voor -12-jarigen. Zo wil de regering voorkomen dat geplande kampen geannuleerd moeten worden. Voor virologen was die toelating oké, omdat de scholen op dat moment gesloten zijn.

Foto: Shutterstock