Jongeren eten minder vlees
Onderzoek wijst uit dat steeds meer jongeren vegetariër worden. Experts waarschuwen wel dat je best goed nadenkt over de beslissing om geen vlees te eten.
Gemiddeld 11 procent van de Belgen zegt geen vlees te eten. Dat bracht een onderzoek naar de vleesconsumptie in ons land aan het licht, uitgevoerd door BV-OECO, een vereniging van consumentenorganisaties.
Dat Belgen minder vlees op hun bord willen, of zelfs helemaal geen, heeft vooral te maken met de eigen gezondheid of het dierenwelzijn. Bij jongeren speelt vaker het milieu mee als argument.
Ecologische problemen
Het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar dat het vlees laat, is met 28 procent een pak hoger dan de 16 procent van de leeftijdsgroep er net boven, de 25- tot 34-jarigen.
Voor Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de VUB, is dat resultaat geen verrassing. ‘Jongeren eten effectief minder vlees en kijken meer naar de kwaliteit ervan. Dat is een goede zaak. De berichtgeving over ecologische problemen heeft zo te zien toch een impact’, reageert hij in De Standaard. Volgens het klimaatpanel van de VN biedt een vegetarisch eetpatroon een grote kans om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Eiwitten nodig
Mullie hoopt wel dat de beslissing van jongeren om naar het vegetarisme over te stappen niet te plots en te bruusk gebeurt. ‘Zeker jongeren hebben hoogwaardige eiwitten nodig, en dan denk je er best goed over na.’
Dat sluit enigszins aan bij een bedenking die specialist duurzame ontwikkeling Louise Fresco in dS Weekblad maakte. ‘Ik ben niet gewonnen voor een totale ban op vlees. Gezonde volwassenen komen heel goed toe met heel weinig of geen vlees. Maar opgroeiende kinderen, zwangere vrouwen en ouderen, die vaak heel kleine maagjes krijgen, hebben dierlijke producten nodig, niet alleen vanwege de eiwitten maar ook vanwege ijzer en andere mineralen.’
Wel nog kip
De meeste Belgen (56 tot 65 procent) zeggen hun vleesconsumptie in de komende jaren gelijk te willen houden, een kleine minderheid (5 tot 15 procent) wil die verhogen. 14 tot 27 procent is van plan om in de toekomst minder vlees te eten.
Tot een vierde heeft het voornemen minder rood vlees (rund, varken, schaap) op tafel te zetten. Slechts 14 procent is geneigd om gevogelte (kip, kalkoen) te weren.
Brussels fenomeen
Een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat dubbel zoveel Brusselaars geen vlees eten in vergelijking met Vlamingen of Walen. Dat wil evenwel niet zeggen dat in de hoofdstad een op vijf vegetariër zou zijn. Net geen derde van de ondervraagden uit het Brusselse (32 procent) gaf aan wel vis te eten, en dat is meer in vergelijking met Vlamingen (28 procent) en Walen (24 procent).
Toegevoegd op 1 februari 2023 in Bij ons.
Getagd met | eetgedrag • vegetarisch • vleesconsumptie.
Terugkoppeling