shutterstock_1056385466De cijfers over het drank- en tabaksgebruik van Vlaamse jongeren stijgen licht. Het gaat om de eerste stijging in bijna tien jaar.

Voor het eerst in bijna tien jaar is het alcoholgebruik van tieners gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) bij scholieren tussen 12 en 18 jaar. De cijfers gaan over het schooljaar 2018-2019.

Alcohol

Zowel het aantal jongeren dat ooit al alcohol gedronken heeft, het aantal dat het afgelopen jaar alcohol dronk, en het aantal dat dat geregeld doet, steeg met ongeveer 2 %.

In de leeftijdsgroep van 17- en 18-jarigen is de toename van het aantal regelmatige drinkers opvallender. In het schooljaar 2017-2018 ging het om 24,2 procent. In 2018-2019 steeg dat tot 31,2 procent.

‘We zien stijgingen over de hele lijn. Daar kunnen we niet omheen’, zegt Katleen Peleman, directeur van het VAD, in De Standaard. ‘Maar de cijfers zijn niet dramatisch. Ze zijn er wel om ons wakker te schudden. We moeten meer doen dan we nu al doen.’

Tabak

Ook het aantal rokers gaat omhoog, al gaat het om een kleine stijging (minder dan 1 %). Bij leerlingen in het beroepsonderwijs (bso) steeg het aantal rokers met zo’n 3,5 procent, in het algemeen secundair onderwijs (aso) met 2,3 procent en in het technisch onderwijs (tso) is er zelfs een daling van 1,2 procent.

Er werd ook gevraagd naar het gebruik van de e-sigaret. ‘We zien daar vooral experimenteergedrag. Het gaat vaak om “eens proberen”, maar daarna stoppen de meesten’, zegt Dries Vandenbempt van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Het cannabisgebruik van schoolgaande jongeren is stabiel gebleven. Dat is volgens het VAD geen reden tot juichen. ‘Eigenlijk toont dat ook aan dat er nog werk aan de winkel is. Het gebruik stijgt niet, maar het daalt ook niet.’

Coronacrisis

Het VAD onderzocht in 2020 ook het alcoholgebruik tijdens de eerste piek van de coronacrisis. Daaruit bleek dat er opvallend meer gedronken werd, ondanks de sluiting van de horeca en het schrappen van de zomerevents en -festivals. Vooral hogeropgeleiden en mensen die plots thuis moesten werken en tegelijk voor hun kinderen moesten zorgen, zijn meer beginnen drinken.

Hulporganisaties rapporteren geen stijging van mensen die hulp zoeken voor een alcoholprobleem.

Foto: Shutterstock