shutterstock_1496100647Ondanks een verbod op gokken voor minderjarigen spelen veel jongeren al voor hun 18e verjaardag eens mee met de Nationale Loterij. Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) vindt de cijfers verontrustend.

Een op de vier 14-jarigen kocht al eens een krasbiljet. Bij 15-jarigen is dat 33 procent. Hoewel het krasbiljet het meest populaire gokspelletje van de Nationale Loterij is bij minderjarigen, speelde een op de vijf minderjarigen ook al eens mee met de lotto-trekking. Dat blijkt uit een bevraging bij 7500 jongeren van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD).

Nochtans zijn gokspelen verboden voor wie jonger is dan 18. Daarom vindt het VAD het verontrustend dat de spelletjes al zo goed gekend zijn op jonge leeftijd. De organisatie vindt het onterecht dat lottospelletjes en krasbiljetten als onschuldig worden gezien. Ze kunnen immers een opstap zijn naar andere verslavende gokspelen, zoals sportweddenschappen.

Geen regelmaat

De Nationale Loterij daarentegen vindt de cijfers niet problematisch. Hoewel de percentages hoog lijken te liggen, zijn er volgens de organisatie maar heel weinig jongeren die op regelmatige basis – 0,8 % van de 12- tot 18-jarigen – meespelen met haar gokspelletjes. ‘We weten dat regelmaat kan leiden tot gokverslaving. Dat is hier niet het geval. Er is een groot verschil tussen ooit eens spelen en regelmatig spelen’, zegt woordvoerder Joke Vermoere in De Standaard.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) wil de cijfers in het parlement voorleggen aan David Clarinval (MR), minister van Begroting. Hij vindt dat er strengere controles moeten komen op de verkoop van bv. krasbiljetten aan minderjarigen, maar ook dat de Nationale Loterij zelf strenger gecontroleerd moet worden.

Reclame

De Nationale Loterij haalde recent nog een advertentie offline, na een klacht van de VAD. Die vond dat het reclamefilmpje te sterk gericht was op minderjarigen. In het filmpje speelt een vrouwelijk personage op een kinderfiets e-games op een tablet. Het VAD kreeg gelijk van de Jury voor Ethische Praktijken (JEP).

Recordcijfers

In 2019 behaalde de Nationale Loterij recordcijfers. Er werd meer dan 1,44 miljard euro ingezet op gokspelen zoals EuroMillions, Lotto en krasbiljetten. Het aantal winnaars lag ook nog nooit zo hoog, al werd er minder prijzengeld gewonnen dan vorig jaar.

Foto: Shutterstock