800px-Joe_Biden_(48554137807)_(cropped)Naar alle waarschijnlijkheid zal Joe Biden het in november opnemen tegen Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij heeft nu een stevige voorsprong op partijgenoot Bernie Sanders.

Sinds begin februari worden in de Verenigde Staten voorverkiezingen georganiseerd. Daarin wordt bepaald wie het tegen Donald Trump zal opnemen bij de presidentsverkiezing in november. Naar goede gewoonte strijden telkens twee kandidaten voor het presidentschap: een kandidaat van de Democratische partij en een kandidaat van de Republikeinse partij. Wie de kandidaat van de Republikeinen zal zijn, stond al vast: Trump wil graag zichzelf opvolgen voor een tweede termijn in het Witte Huis.

De voorverkiezingen worden georganiseerd per staat. Niet elke staat weegt evenveel door in het eindresultaat. Dat is afhankelijk van het aantal delegates. Hoe meer inwoners een staat heeft, hoe meer delegates.

Democraten

Wie de kandidaat voor de Democraten zou worden, was minder duidelijk. De belangrijkste kanshebbers waren Elizabeth Warren, Bernie Sanders en Joe Biden. Warren stapte eerder al uit de race. Door tegenvallende resultaten maakte ze geen kans meer om de verkiezing te winnen.

Joe Biden was van 2008 tot 2016 vicepresident van de Verenigde Staten onder president Obama. Bernie Sanders deed in 2016 al een gooi naar het presidentschap, toen hij het in de voorverkiezingen opnam tegen Hillary Clinton.

Staten

Dinsdag vonden er opnieuw verkiezingen plaats in drie staten: Illinois, Florida en Arizona. Florida, dat met 219 delegates een belangrijke staat is, ging overtuigend naar Biden. Ook in Illinois won hij. De stemmen van Arizona zijn nog niet geteld, al staat ook daar Biden voorlopig aan de leiding. De kans is heel erg klein dat Sanders in toekomstige staten nog genoeg stemmen kan halen om de nominatie in de wacht te slepen. Biden lijkt dus zeker van een overwinning.

Toch liet Sanders weten nog niet uit de race te stappen. Kenners denken dat hij op die manier hoopt om de standpunten van Biden te beïnvloeden. De progressieve Sanders is erg populair bij de Amerikaanse jongeren, een doelgroep die Biden moeilijker kan bereiken. De steun van Sanders kan Biden dus goed gebruiken als hij het opneemt tegen Trump.

Thuiswerk

‘De kiezers hebben mij een stap dichter gebracht bij het herstel van fatsoen, waardigheid en eer in het Witte Huis’, liet Biden weten. Het is een sneer naar huidig president Donald Trump, op wie Biden vanaf nu al zijn pijlen zal richten. Zijn campagne voerde hij de laatste weken trouwens grotendeels van thuis uit, in plaats van op grote samenkomsten. Ook in de VS zijn immers coronamaatregelen van kracht.