shutterstock_1079218283-2Jongeren mogen deze zomer op kamp, al gelden er wel enkele voorwaarden. Op school zijn er binnenkort weer wat meer leerlingen welkom.

Jeugdbewegingen halen opgelucht adem: ze mogen deze zomer op kamp. Dat maakte Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vrijdag bekend. Er gelden wel enkele voorwaarden. De ‘contactbubbels’ op kamp mogen niet groter zijn dan vijftig personen. Binnen die groep wordt er gespeeld, gegeten en geslapen. Er gelden geen afstandsregels binnen de bubbel.

Ook buitenlandse kampen mogen plaatsvinden, binnen een straal van 150 km rond ons land. Al zijn die kampen natuurlijk ook afhankelijk van de regels van het land in kwestie. Kinderen en jongeren die onlangs ziek zijn geweest, mogen niet deelnemen.

Ook speelpleinwerking en zomerkampen zonder overnachting mogen onder diezelfde voorwaarden georganiseerd worden.

Risico

Die ‘bubbel’ van vijftig personen is een pak groter dan wat er voorlopig werd toegelaten op gebied van sociaal contact. Tot nu toe moeten Belgen zich beperken tot contact met maximaal vier andere personen uit dezelfde bubbel. Maar uit onderzoek blijkt dat het coronavirus zich minder gemakkelijk verspreidt onder kinderen en jongeren dan onder volwassenen. Dat is ook de reden dat de regering toestemming geeft voor de kampen.

Scholen

Om diezelfde reden adviseren virologen ook om opnieuw meer leerlingen naar school te laten gaan. Ze baseren zich onder meer op cijfers uit Denemarken, waar de heropening van scholen niet tot een nieuwe opflakkering van het virus heeft geleid.

Voorlopig mogen in de lagere school enkel het eerste, tweede en zesde leerjaar naar school. In het secundair onderwijs is dat enkel het zesde en zevende middelbaar. Vanaf 2 juni gaan de kleuterscholen weer open. Op 8 juni mogen in het lager onderwijs alle leerjaren weer (deeltijds) naar school. In het secundair mogen leerlingen van het tweede en het vierde jaar terugkeren naar de schoolbanken.

De bedoeling is dat elke leerling nog ten minste één dag naar school zal gaan.

Hoe dat juist in zijn werk zal gaan, hangt af van school tot school. Want door regels over afstand en contact is die uitbreiding niet voor elke school even gemakkelijk te organiseren. Woensdag besliste de regering dat de afstandsregels in de lagere school en de kleuterschool binnen één klas niet meer van toepassing zijn. Tussen leerkrachten en leerlingen blijft dat wel het geval. Die beslissing moet de organisatie voor scholen gemakkelijker maken. Voor leerlingen van het secundair onderwijs blijven de afstandsmaatregelen wel van kracht.

Sportkampen

Voorlopig is het nog niet helemaal duidelijk of ook sportkampen deze zomer mogen doorgaan. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) liet weten dat het grootste deel van de sportkampen zich geen zorgen moet maken.

Foto: Shutterstock