DeBELGAIMAGE-139809863 Japanse Naomi Osaka won de US Open. De vrouwenfinale van het laatste grandslamtoernooi in 2018 verliep chaotisch. Tegenspeelster Serena Williams kreeg het herhaaldelijk aan de stok met de scheidsrechter.

De finale van de US Open bij de vrouwen, die zaterdagavond plaatsvond, verliep niet zonder slag of stoot. De Amerikaanse Serena Williams – 36 ondertussen en aan een comeback bezig naar haar bevalling precies een jaar geleden – speelde tegen de Japanse Naomi Osaka, nummer 19 op de wereldranglijst. Osaka won in twee sets (6-2 en 6-4). Ze is de eerste Japanse die ooit een grandslamtoernooi won. Haar zege wordt echter overschaduwd door de discussie over enkele beslissingen van de scheidsrechter.

Ervaring vs. nieuw talent

Williams, die voor eigen publiek speelde, had overduidelijk de favorietenrol. De Amerikaanse streed voor haar 24e grandslamtitel en zou daarmee het aantal overwinningen van recordhoudster Margaret Court evenaren. De 20-jarige Osaka kwam in een grandslamtoernooi nog nooit verder dan de vierde ronde. Maar de Japanse speelde indrukwekkend in de eerste set en won die na 35 minuten met 6-2. In de tweede set kwam Williams sterker aanzetten. Bij 2-1 ging ze door de opslag van Osaka.

Strafpunten

Het liep mis toen scheidsrechter Carlos Ramos haar een waarschuwing gaf omdat haar coach Patrick Mouratoglou vanuit de tribune aanwijzingen zou hebben gegeven. Dat is bij grandslamtoernooien verboden. Williams ging in discussie met de scheidsrechter: ‘Ik heb nog nooit valsgespeeld in heel mijn leven’, riep ze hem toe. ‘Jij bent mij een verontschuldiging schuldig.’ Een tweede waarschuwing kreeg ze nadat ze haar racket kapotsloeg. Na een nieuwe discussie waarin ze de scheidsrechter een dief noemde, volgde een derde waarschuwing van Ramos. De eerste twee waarschuwingen kostten haar een punt, de derde een game.

Het Amerikaanse publiek schaarde zich tijdens de heisa achter Serena Williams. Toen Osaka – die tijdens alle commotie haar rust kon bewaren – won, werd ze dan ook getrakteerd op een fluitconcert. Williams suste het publiek en verklaarde dat Osaka de overwinning verdiend had.

Seksisme?

Achteraf noemde Williams de beslissingen van Ramos seksistisch. Bij een mannelijke speler zou hij nooit op dezelfde manier gehandeld hebben, beweerde ze. Toch staat Ramos in het algemeen bekend als een strenge scheidsrechter. Zo werd Novak Djokovic al door hem bestraft toen hij zijn tennisracket weggooide en kreeg Andy Murray al een bestraffing omdat hij hem een ‘domme scheidsrechter’ had genoemd tijdens een wedstrijd.

De coach van Williams gaf bovendien toe dat hij inderdaad aan het coachen was tijdens de wedstrijd, maar dat Williams dat vermoedelijk niet gezien had. ‘Honderd procent van de coaches doet dit in honderd procent van de matchen. Dus laten we niet hypocriet doen’, zei hij daar later over.

De Women’s Tennis Association (WTA) schaarde zich achter Williams: ‘De WTA doet er alles aan om ervoor te zorgen dat alle spelers (en speelsters) op dezelfde manier worden behandeld. We denken niet dat dit zaterdagavond is gebeurd.’ Eerder in het toernooi werd ook al eens seksisme aangeklaagd. Toen werd Alizé Cornet bestraft omdat ze tijdens een wedstrijd snel haar T-shirt omdraaide, dat ze achterstevoren had aangetrokken.

Mannen en Belgen

Bij de mannen won Novak Djokovic de US Open. De 31-jarige Serviër versloeg de Argentijn Juan Martín del Potro in drie sets (6-3, 7-6 en 6-3). Het is zijn 14e grandslamzege.

Bij de Belgen werden zowel Elise Mertens als David Goffin in de achtste finales uitgeschakeld. Mertens bereikte met de Nederlandse Demi Schuurs de kwartfinale in het dubbelspel.

Foto: Belga Image