640px-Netta_Barzilai_-_Eurovision_2018_-_2_(cropped)Met haar nummer Toy heeft de Israëlische zangeres Netta het Eurovisiesongfestival gewonnen. De Belgische inzending Sennek strandde in de halve finale.

Israël is de winnaar van het Eurovisiesongfestival. De 25-jarige Netta scoorde met haar liedje Toy 529 punten en liet daarmee de tegenstanders ver achter zich. Eleni Foureira uit Cyprus werd tweede met 436 punten. Oostenrijk vervolledigde de top drie met het nummer Nobody but you van zanger César Sampson (342 punten).

Zelfliefde

Met haar boodschap over zelfliefde en een feministische insteek kon Netta de meeste stemmen van het Europese publiek in de wacht slepen. De overwinning betekende veel voor de zangeres, die vroeger zelf gepest werd om haar uiterlijk. De boodschap van haar lied was voor Netta dan ook heel belangrijk: ‘Ongeacht wat de omvang van mijn lichaam is, hoe mijn haar ligt of hoe mijn stem klinkt. Ik moet gewoon mezelf zijn en naar mezelf luisteren. Als mijn jongere ik mijn prestatie op het Songfestival in primetime op tv had kunnen volgen, was ze zeker héél wat minder ongelukkig geweest.’

Geen Belgen

België nam niet deel aan de finale. Zangeres Sennek kon in de halve finale Europa niet overtuigen met haar nummer A Matter of Time. Sennek reageerde teleurgesteld, maar is toch trots op haar prestatie. ‘[…] ik had graag voor België in de finale gestaan. Maar ik ben niet ontgoocheld in mezelf, het nummer of de prestatie. Ik heb echt alles gedaan zoals ik het wilde doen’, reageerde ze in De Standaard.

Opstootjes

Zoals gewoonlijk ging het Songfestival gepaard met de nodige opstootjes. Zo werd de zangeres van het Verenigd Koninkrijk tijdens haar act opgeschrikt door een man die het podium bestormde en de microfoon uit haar handen trok.

In China werd de uitzending van de finale geschrapt. Dat besliste Eurovisie, nadat het land tijdens de uitzending van de halve finale de act van Ierland wegknipte omdat twee mannen te dicht bij elkaar dansten. Ook de regenboogvlaggen van het publiek werden er niet getoond. Dat strookte niet met de waarden van de wedstrijd, vonden de organisatoren, die veel waarde hechten aan diversiteit.

Gastland Portugal

Pijnlijk was ook de laatste plaats voor Portugal, dat na zijn overwinning vorig jaar gastland mocht zijn. De toenmalige winnaar, Salvador Sobral, was trouwens weinig enthousiast over de deelnemers dit jaar. Te veel vuurwerk, te weinig gevoel en inhoud, vond de zanger.

Foto: Wikimedia Commons