belgaimage-182079254-fullVerschillende internationale artiesten hebben hun steentje bijgedragen op Global Citizen Live. Dat 24 uur durende concert vroeg aandacht voor armoede en het klimaat.

Zaterdagavond vond Global Citizen Live plaats. Dat benefietconcert wilde via muziek de kijkers een geweten schoppen door aandacht te vragen voor armoede, de klimaatcrisis en de coronapandemie. Het concert duurde 24 uur en was onder meer digitaal te volgen via AppleTV, YouTube en Hulu.

Artiesten

De concerten vonden plaats in New York, Parijs en Los Angeles. Ook vanuit Lagos, Mumbai en Rio de Janeiro werden vooraf opgenomen optredens getoond. Verschillende bekende artiesten deden mee, zoals Billie Eilish, Coldplay, Shawn Mendes en BTS. Ook heel wat niet-westerse artiesten waren te horen. Dat is een verschil met eerdere ‘internationale’ benefietacties.

Politieke actie

Kijkers konden geld doneren voor maaltijden, vaccins en bomen. De focus van het evenement lag echter niet op geldinzameling, maar op politieke actie. Zo konden mensen in Parijs een ticket verdienen door bv. petities te tekenen en tweets uit te sturen.

De organisatoren willen druk zetten op enkele toekomstige internationale bijeenkomsten. In Rome vindt op 30 oktober de G20 plaats, een samenkomst van de grootste economieën. En vanaf 1 november is er de COP26 in Glawgow, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Global Citizen

De concerten waren eigenlijk voorzien in 2020, om de vijfde verjaardag van het klimaatakkoord van Parijs te vieren. Door de coronacrisis werden ze echter uitgesteld. Het initiatief voor de benefiet kwam van de ngo Global Citizen, die in 2008 opgericht werd door de Australiër Hugh Evans. Het doel van de ngo is om het armoedeprobleem tegen 2030 op te lossen. De organisatie lag in handen van Live Nation, dat gespecialiseerd is in de organisatie van evenementen.

Foto: Belga