India haalt China in
Niet China maar India is sinds vorige week het land met het hoogste aantal inwoners. Is het nu een economische reus in wording?
India telt nu 1.425.782.975 inwoners. Dat is drie keer zoveel mensen als er in de hele Europese Unie wonen en meer dan alle inwoners in Noord- en Zuid-Amerika samen. Bijna elke vijfde persoon op onze planeet is Indiër.
China heeft momenteel 1.425.748.032 inwoners, maar die bevolking is ouder. In India leven meer jonge mensen die professioneel actief (kunnen) zijn. De lonen zijn er ook lager dan in China, wat interessant is voor internationale bedrijven die er zich willen vestigen. Werknemers in India kosten daardoor minder. Dankzij die voordelen zal het land volgens het IMF dit jaar 15 procent bijdragen aan de wereldwijde economische groei.
Succesvolle IT-industrie
Grote steden als Bangalore haalden honderdduizenden banen binnen die in de jaren 1990 uit de VS en Europa waren verdwenen. Binnen twee jaar zal India naar schatting 25 procent van alle Apple-smartphones kunnen produceren.
Het land beschikt over een succesvolle IT-industrie en farmaceutische sector. Zijn staalbedrijven behoren tot de grootste ter wereld. Bollywood, de eigen filmindustrie, is ook een belangrijk exportproduct.
Economen verwachten dat de economie van India het komende decennium jaarlijks telkens 6,5 procent kan groeien. Het land zal zich op die manier stevig in de positie van derde wereldmacht kunnen nestelen, na de VS en China.
Digitalisering tegen armoede
Het magazine Der Spiegel citeerde in een artikel de Singaporese politicoloog Kishore Mahbubani. ‘Het lijdt geen twijfel dat India in het komende decennium een van de snelst groeiende economieën zal zijn. Ik weet niet hoe het premier Modi gelukt is, maar hij heeft de slapende reus wakker gemaakt.’ Hij wil daarmee zeggen dat India het altijd al in zich had om een grote economische speler in de wereld te worden, maar het beleid van Modi dat potentieel nu pas voluit benut.
Narendra Modi heeft de voorbije jaren hard ingezet op digitalisering. Zo introduceerde hij de elektronische identiteitskaart, die de burgers de mogelijkheid geeft om een bankrekening te openen.
Een nieuw digitaal betalingssysteem zorgt er bovendien voor dat je binnen enkele seconden van de ene mobiele telefoon naar de andere geld kunnen overmaken. Dankzij de digitalisering konden meer dan 400 miljoen mensen de afgelopen twintig jaar aan de armoede ontsnappen.
Infrastructuur verbeterd
Het negenjarige beleid van premier Modi heeft ook nieuw elan gegeven aan de infrastructuur. Er zijn een boel nieuwe havens en wegen aangelegd. Geen overbodige luxe, want in het regenseizoen veranderen de paden op het platteland al te vaak in modderstromen. De komende jaren zullen er ook nog ongeveer tachtig luchthavens worden gebouwd.
Door die evolutie beginnen staatshoofden en zakenlui India als een betrouwbare partner te zien. De Indiase regering speelde op de toegenomen internationale interesse in met een subsidieprogramma dat producenten van onder meer batterijen en mobiele telefoons wil aantrekken. Het gevolg is dat elke maand een miljoen Indiërs naar de arbeidsmarkt stromen.
Het Westen aarzelt nog
Er is een goede reden waarom het Westen en India dichter naar elkaar zijn toegegroeid. Net als de VS is India bang dat buurland China te veel macht zal krijgen in Azië. Als Amerika en Europa India steunen, verzwakken ze in één klap China.
Toch aarzelen veel Europese bedrijven nog om zich in India te vestigen. India en de Europese Unie moeten nog tot een goede overeenkomst over de vrije handel tussen de twee zien te komen.
Toegevoegd op 3 mei 2023 in Wereld.
Getagd met | bevolkingsaantal • China • India • wereldeconomie.
Terugkoppeling