In Nederland kunnen 13-jarigen bij Albert Heijn aan de slag
Belgische vakbonden maken zich zorgen over de praktijk in Nederland om 13-jarigen in een supermarkt te laten werken. Experts wijzen erop dat zoiets bij ons wettelijk niet kan.
‘Wist je dat je vanaf je dertiende al bij ons mag komen werken?’ Met die boodschap pakken affiches van de supermarktketen Albert Heijn in Nederland uit. 13- en 14-jarigen mogen er niet achter de kassa zitten, maar wel lichte werkzaamheden doen, zoals rekken vullen. Ze krijgen daarvoor een nettoloon van 3,94 euro per uur.
In ons land wekt die praktijk onrust bij de vakbonden. Albert Heijn telt veel zelfstandige winkels en werkt liefst met jonge werkkrachten. De vakbonden voeren hier momenteel strijd tegen Delhaize, dat tot dezelfde bedrijvengroep behoort als Albert Heijn. Precies de verzelfstandiging van de winkels en het wegduwen van oudere werknemers zijn evoluties waar ze zich zorgen om maken.
Krapte op arbeidsmarkt
Experts temperen de onrust over de (te) jonge jobstudenten. In België zijn ze verboden. In ons land kun je pas vanaf 15 jaar een centje bijverdienen, op voorwaarde dat je de eerste twee studiejaren van het middelbaar gevolgd hebt. Een 16-jarige moet volgens de wet minimaal 7,95 euro per uur krijgen, een 17-jarige 8,67 euro. Supermarkten kunnen en mogen jongeren hier dus niet tegen dumpingprijzen op de markt brengen, zoals Albert Heijn dat doet in Nederland.
In Nederland helpen de 13-jarigen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. ‘Door het tekort aan arbeidskrachten is 13 jaar het nieuwe 16 jaar geworden voor bepaalde bijbaantjes’, zegt Ton Wilthagen, professor arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, in De Standaard.
‘Voor jongeren is Albert Heijn een aantrekkelijke werkgever, omdat we veel flexibiliteit bieden waardoor ze hun bijbaan en school goed kunnen combineren’, verdedigt een woordvoerder van Albert Heijn Nederland zich. De supermarktketen wijst ook op de beperkingen die voor 13- en 14-jarigen gelden. Zo mogen ze maximaal 12 uur per week werken, en niet op school- en zondagen. Op een niet-schooldag mogen ze niet langer dan zeven uur werken.
Bescherming is nodig
Nederland mag dan soepeler omspringen met de regels, in De Standaard toont Frank Hendrickx, professor arbeidsrecht aan de KU Leuven, zich daar geen voorstander van. ‘Dertien jaar is zéér jong. Kinderen inzetten voor commerciële activiteiten op de reguliere arbeidsmarkt valt onder kinderarbeid en dat is niet alleen bij ons, maar ook volgens internationale wetgeving, verboden onder de vijftien jaar. Terecht ook, een kind moet beschermd worden. Bij ons kun je bij een inbreuk strafrechtelijk vervolgd worden.’
Dat de jongeren tegen lage kostprijzen tewerkgesteld worden, botst ook op kritiek van de professor. ‘Als je jonge kinderen gaat inzetten in supermarkten omdat ze goedkoper zijn, is dat toch een vorm van uitbuiting’, meent hij.
Veiligheid
Zelfs 16-jarigen mogen in België niet onbeperkt geld bijverdienen als jobstudent. Een student mag maximaal 600 uur per jaar werken om het recht op kindergeld niet te verliezen. Uit veiligheidsoverwegingen mogen studenten ook niet alle taken uitvoeren. Het besturen van heftrucks, werken met houtbewerkingsmachines, graafwerken en stellingen op- en afbreken zijn onder meer verboden.
Toegevoegd op 26 april 2023 in Wereld.
Getagd met | studentenjob • supermarkt • vakbonden.
Terugkoppeling