shutterstock_1317938999De hulplijn 1712 wil meer aandacht voor mentaal en fysiek grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuurwereld. De omstandigheden in die sectoren maken het vaak moeilijk om grenzen aan te geven.

De afgelopen jaren kwamen er verschillende verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuurwereld naar buiten. Toch krijgt hulplijn 1712, waar je terechtkunt met vragen en meldingen over fysiek of mentaal geweld en misbruik, er weinig oproepen over. Daarom richt de hulplijn zich met de nieuwe actie ‘#KijkNietWeg’ specifiek op de sport- en cultuursector.

Sport

Meer dan 80 % van de Vlaamse jongeren heeft al te maken gehad met mentaal grensoverschrijdend gedrag in het sportmilieu. Dat kan bijvoorbeeld gaan over buitensporige eisen van een coach of de druk van een zware competitie.

In de cultuursector vormen werkonzekerheid en concurrentie een voedingsbodem voor grensoverschrijdend gedrag. Een op de vier vrouwen die in de cultuursector werkt, heeft het voorbije jaar ongewenste fysieke of seksuele toenaderingen ervaren. Een op de vijf mannen heft een bepaalde vorm van grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.

Getuigenissen

Verschillende bekende Vlamingen zetten mee hun schouders onder het project, onder wie ex-turnster Aagje Vanwalleghem. ‘Als atleet heb je veel ambitie, waarvoor je veel wilt opofferen. Dat maakt je soms blind voor de mogelijke gevaren’, getuigt ze. ‘Ik vind het heel belangrijk dat ook trainers en federaties beseffen welke belangrijke rol ze spelen in het leven van een atleet. Het zijn nog altijd mensen waarmee je werkt, geen pionnen die inkomsten genereren.’

Omstaanders

Wim Van de Voorde, coördinator van 1712, legt uit dat de actie niet enkel de slachtoffers, maar ook de omstaanders wil aanspreken: ‘Omstaanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub of cultuurorganisatie waar niet wordt weggekeken van het probleem.’

Foto: Shutterstock