shutterstock_1725612460_covidOm het aantal coronabesmettingen onder controle te krijgen, worden de maatregelen alweer strenger. Cafés en restaurants moeten een maand lang sluiten.

Sinds maandag gelden er opnieuw strengere maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegenhouden. Het stijgende aantal opnames zorgt voor een toegenomen druk op de ziekenhuizen. Daarom vond de regering het nodig om in te grijpen. Op dit moment liggen er bijna 2500 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie meer dan 400 zieken op intensieve zorgen.

Uit een bevraging blijkt dat die stijgende cijfers ook een invloed hebben op het welzijn van zorgverleners. Een kwart van de ondervraagden overweegt om te stoppen met het beroep.

Nieuwe maatregelen

Het aantal personen met wie je nauw contact mag hebben buiten je gezin wordt verder beperkt: van vier naar één ‘knuffelcontact’. De regel dat je buiten maar met vier personen mag samenkomen en thuis vier personen mag uitnodigen, met de nodige afstand, blijft gelden.

De meest ingrijpende veranderingen zijn de sluiting van de horeca en de invoering van een avondklok. Cafés en restaurants moeten vier weken lang de deuren sluiten. Ze mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden tot 22 u. Vanaf 20 u. mogen er geen alcoholische dranken meer verkocht worden.

‘Om onze ziekenhuizen in stand te kunnen houden, moeten we daarom alle niet-essentiële contacten vermijden. En cafés en restaurants zijn in essentie een plaats waar sociaal contact is, dat is niet hun fout’, legde premier Alexander De Croo (Open VLD) uit in Het Journaal.

Volgens de avondklok is het verboden om buiten te komen tussen middernacht en 5 u. ’s morgens, tenzij voor een noodzakelijke verplaatsing. Wie de regels overtreedt, kan een boete van 250 euro krijgen.

Scholen

Het openhouden van de scholen blijft een belangrijke doelstelling. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat leerlingen uit de lagere en middelbare school voltijds naar school blijven gaan. Tegen de herfstvakantie moeten de scholen wel overschakelen naar ‘code oranje’. Activiteiten buiten de schoolmuren mogen niet langer doorgaan. De leerlingen van de middelbare school zullen ook op de speelplaats een mondmasker moeten dragen.

Barometer

Eind deze week stelt de regering een barometer voor. Die moet aangeven in welke fase van de besmettingsgolf bepaalde maatregelen van kracht worden. Dat moet het gemakkelijker maken om de maatregelen snel te kunnen verstrengen of versoepelen. De barometer zou per provincie worden toegepast. 

Foto: Shutterstock