shutterstock_215871109De minimumleeftijd van 16 jaar voor het drinken van bier of wijn blijft van kracht. Minister De Block krijgt voor die beslissing veel kritiek van experts.

Er is veel discussie over hoe oud je moet zijn om alcohol te mogen kopen en drinken. In de meeste Europese landen, zoals bv. in Nederland, moet je 18 jaar zijn. In Zweden ligt de minimumleeftijd op 20 en in de Verenigde Staten moet je 21 jaar oud zijn.

In België is de leeftijdsgrens om bier en (schuim)wijn te mogen kopen 16 jaar. Voor sterkere dranken moet je 18 jaar zijn. Maar de laatste jaren kwamen er heel wat nieuwe producten op de markt waarvan het onduidelijk is of het nu om bier of sterke drank gaat (zoals bv. bier met tequila). Daardoor weet niet iedereen die in een winkel, café of restaurant werkt altijd even goed wat nu toegelaten is en wat niet.

Daarom besloot minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om de regels te verduidelijken. De leeftijdsgrens van 16 jaar voor bier en wijn blijft behouden. Voor bieren die een aroma van sterke drank hebben, moet je in de toekomst ten minste 18 jaar zijn.

Bier en wijn

Met die beslissing gaat De Block in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Die is van mening dat alle alcohol onder de 18 jaar verboden moet worden. Minister De Block denkt dat bier en wijn enkel aantrekkelijker zullen worden voor jongeren door ze te verbieden. Het is vooral belangrijk dat we jongeren de risico’s van alcoholgebruik uitleggen, vindt ze.

Kritiek

Critici begrijpen niet waarom de leeftijd van alcoholgebruik niet verhoogd werd. Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen, zegt dokter Frieda Matthys (VUB) in De Standaard. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hoe vroeger jongeren alcohol beginnen te drinken, hoe groter de kans is dat ze later meer zullen drinken.

Ook het onderscheid tussen bier of wijn en andere dranken vinden tegenstanders kunstmatig. Het gaat er niet om wát je drinkt, maar hoeveel je ervan drinkt.

En ze hebben ook de cijfers aan hun kant. In 2010 werd het in België verboden om alcohol te verkopen of te schenken aan -16-jarigen. In het schooljaar 2005-2006 verklaarde 77 % van de -16-jarigen ooit al alcohol gedronken te hebben. In het jaar 2015-2016 was dat percentage gedaald tot 45 %. Dat wijst erop dat zo’n verbod wel degelijk effect heeft.

Betere opvolging van de regels

Maar niet iedereen is even streng voor het besluit van de minister om de leeftijdsgrens niet te verhogen. Verslavingsexpert Tina Van Havere (HoGent) vindt het onderzoek naar die leeftijdsgrenzen niet altijd even duidelijk. Ze haalt aan dat ook in landen waar de leeftijdsgrens niet opgetrokken werd het alcoholgebruik onder jongeren de laatste jaren daalde. Het is dus niet enkel die leeftijdsgrens die een rol speelt.

En als het gaat om de invloed op de ontwikkeling van onze hersenen zou de leeftijdsgrens beter meteen op 21 jaar worden vastgelegd, vindt ze. Want tot dan blijft ons brein zich ontwikkelen.

Van Havere vindt het belangrijker dat de regels die er nu al zijn beter opgevolgd worden. ‘Maak het bijvoorbeeld echt verplicht om de leeftijd van jongeren te controleren wanneer zij in de winkel alcohol kopen. Denk ook aan scherpere regels voor de marketing, of de labels op de verpakkingen.’

Foto: Shutterstock