shutterstock_384544942Google Maps bepaalt mee hoe we ons elke dag verplaatsen. In 2020 wordt de navigatiesoftware 15 jaar oud.

Google Maps bestaat dit jaar 15 jaar. In die periode werd de wegwijzer van de internetgigant deel van ons dagelijks leven. Elke dag leggen mensen wereldwijd meer dan een miljard kilometer af door gebruik te maken van Google Maps. Het programma bevat de wegenkaart van 220 landen.

Technologische vooruitgang

We zijn zo gewend aan navigatie-apps, dat we vergeten zijn in welke mate Google de technologie de voorbije jaren heeft verbeterd. Wie voor de komst van Maps met de gps van punt A naar punt B wilde geraken, moest het precieze adres hebben en kon kiezen uit enkele opties, zoals de kortste of snelste route …

Google zorgde ervoor dat we het adres van een bestemming niet meer nodig hebben. Wie de naam van een museum of de plaatselijke supermarkt ingeeft, komt ook op de juiste plaats terecht. Bovendien weet de gebruiker ook meteen of zijn bestemming op dat moment geopend is, wat andere bezoekers ervan vonden en waar het onderweg druk zal zijn. Wie wil, kan ook al even de buurt verkennen via Streetview. Die optie geeft je de mogelijkheid om digitaal door de straten te lopen.

Sluipverkeer

Hoewel Google Maps het gebruiksgemak verhoogd heeft, is de app niet zonder nadelen. Omdat Maps probeert om verkeersdrukte te vermijden, doet de software het sluipverkeer de hoogte ingaan. Dat is verkeer dat ontstaat in dorpskernen, waar druk verkeer omwille van de veiligheid niet gewenst is of omdat de straten er niet geschikt voor zijn. Ook andere gps-diensten zoals Waze (dat ook in handen van Google is) dragen bij tot dat probleem.

En ook de klassieke bezorgdheid over privacy is van toepassing bij Google Maps. We geven met z’n allen immers veel informatie prijs aan Google. Het bedrijf weet waar we zijn en hoe onze dagelijkse verplaatsingen eruitzien.

Toekomst

In de toekomst zal Maps slimmer en slimmer worden. De app zal ons dan niet alleen informatie geven over onze bestemming, maar bijvoorbeeld ook over waar we het best kunnen parkeren. Google zal ook beter worden in het combineren van vervoersmiddelen: hoe we met de auto naar het treinstation rijden en vanaf onze eindhalte te voet op onze bestemming geraken, of waar we een fiets of step kunnen huren.

Foto: Shutterstock