shutterstock_332182442_make upTal van producten bevatten stoffen met een mogelijk ongezonde invloed op de hormoonwerking van ons lichaam. Veel Vlamingen zijn zich niet bewust van dat gevaar.

Hormonen zijn stoffen die ons lichaam aanmaakt om zichzelf te regelen. Zo zijn er bijvoorbeeld hormonen die invloed hebben op de groei of de voortplanting. Andere hormonen houden dan weer het suiker- of vochtgehalte van ons lichaam in balans. Bekende voorbeelden zijn oestrogeen en testosteron, de geslachtshormonen, of insuline, dat het suikergehalte in het bloed regelt.

Hormoonverstoorders

De werking van die hormonen kan worden beïnvloed door chemische stoffen buiten ons lichaam, de zogenaamde hormoonverstoorders. Heel wat producten zoals plastic voedselverpakkingen, cosmetica, kleding of pesticiden bevatten hormoonverstoorders.

Maar uit een bevraging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 1000 Vlamingen blijkt dat bijna de helft nog nooit van hormoonverstoorders heeft gehoord. Zes op de tien is zich er niet van bewust dat die hormoonverstoorders gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Een ontregelde hormoonwerking kan in sommige gevallen leiden tot vruchtbaarheids- of ontwikkelingsstoornissen, of tot kanker. Vooral kinderen, tieners en zwangere vrouwen zijn kwetsbaar.

Roken

De Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) en de ngo Health and Environment Alliance (HEAL) willen meer mensen op de hoogte brengen van de invloed van die hormoonverstoorders. Omdat het effect vaak niet onmiddellijk zichtbaar is, blijven de gevaren nog te veel onder de radar.

‘Vergelijk de impact met die van een sigaret: hoe meer en hoe langer je rookt, hoe groter het risico op gezondheidsproblemen. Hoe groter de blootstelling aan hormoonverstoorders, hoe groter het risico. Daarom is aandacht hiervoor onontbeerlijk voor onze gezondheid’, legt kankerspecialist Nik Van Larebeke uit in De Standaard.

Wetgeving

OZ en HEAL vragen ook een strenger wettelijk kader voor het gebruik van de stoffen. Het onderzoek naar hormoonverstoorders gaat volgens hen te traag, waardoor het gebruik amper verboden is. Slechts 1 % van de chemische stoffen wordt door de Europese Unie onderzocht op hormoonverstorende effecten. Sinds 2013 werden nog maar 52 van die stoffen verboden.

Foto: Shutterstock