shutterstock_769558630Een muziekschool waar je naast pianoles ook kan leren dj’en? Vanaf september 2018 is het mogelijk, want dan wordt het deeltijds kunstonderwijs hervormd.

In Vlaanderen zijn er 170 kunstacademies, goed voor ongeveer 180 000 leerlingen die er buiten hun normale schooluren lessen in muziek, woord, dans of beeldende en audiovisuele kunsten komen volgen. Vanaf volgend schooljaar breiden ze hun lespakketten uit. Je kunt er dan onder meer opleidingen volgen als dj, comedy, urban dance of mondharmonica, richtingen die vandaag nog niet bestaan.

Jongere leerlingen

De deeltijdse kunstopleiding wordt namelijk hervormd in Vlaanderen. Een uitbreiding van mogelijke richtingen moet meer jongeren aansporen om naar de kunstacademie te gaan. Bovendien kunnen leerlingen een stuk vroeger aan een opleiding beginnen. Dat kan volgend schooljaar al vanaf zes jaar. ‘Je kunt niet vroeg genoeg met muziek beginnen’, zei minister van Onderwijs Hilde Crevits daarover aan radiozender Klara.

Meer praktijk

Ook zullen kinderen al vroeger kennismaken met de praktische kant van muziek maken, zonder dat daar eerst theorie aan vooraf moet gaan. Ze krijgen dus al sneller een instrument in handen. De regering zal bovendien niet langer voorschrijven welke artiesten er behandeld moeten worden. Vandaag zijn afstuderende muziekleerlingen verplicht om bij het eindexamen een stuk van Bach te spelen. Leerlingen voordracht moeten dan weer een gedicht van Guido Gezelle brengen. Dat vindt minister Crevits niet meer van deze tijd.

Zorgen 

Kunstleerkrachten zijn niet allemaal enthousiast over de komende veranderingen. Vooral muziekleerkrachten maken zich zorgen. Ze vrezen het verlies van een brede basiskennis en vinden ook dat er nog te veel onduidelijkheid is over de nieuwe opleidingen. Minister Crevits zegt dat de academies zullen worden begeleid bij de aanpassingen, maar wil van uitstel niets weten.

Paul Voet, de voorzitter van de directeursvereniging van de Academies voor Muziek, Woord en Dans, deed in krant Het Laatste Nieuws zijn beklag omdat de veranderingen extra leerkrachten en lesuren zullen vragen, zonder dat er meer geld aan de scholen gegeven wordt.

Dat klopt niet volgens minister Crevits. Zij zegt dat er 2,5 miljoen euro voor de hervormingen wordt vrijgemaakt. Volgens de academies is een extra budget nodig van 5 miljoen euro.