37807859302_1e1b53c5b6_zRapper Damso mag dan toch het WK-lied voor de Rode Duivels niet maken. Dat besliste de Voetbalbond na aanhoudende kritiek op de teksten van de Brusselse artiest.

In november mochten Eden Hazard en Michy Batshuayi bekendmaken wie het WK-lied voor de Rode Duivels zou maken. In 2014 zorgde Stromae voor dat lied, met Ta fête. Voor het WK in 2018 viel de keuze op de Brusselse rapper Damso, die vooral in Wallonië en Frankrijk populair is.

Vrouwenraad

Al in november klonken er ontevreden stemmen over die keuze. Want de rapper zou in zijn nummers geregeld vrouwonvriendelijke teksten gebruiken. De Voetbalbond kon de gemoederen bedaren met beloftes dat het lied alle waarden van het WK zou respecteren.

De bom barstte pas echt toen de Belgische Vrouwenraad begin maart een campagne lanceerde onder de naam Kick Out Sexism. Daarin riep ze de sponsors op om de geldkraan dicht te draaien als Damso het WK-lied zou maken. ‘De Voetbalbond heeft zich altijd al gekant tegen racisme, terecht natuurlijk. Door voor Damso te kiezen, geeft hij echter het foute signaal dat seksisme wél oké is’, luidde de boodschap gericht aan de sponsors.

Sponsors

Daarop beloofden enkele van die sponsors om een gesprek met de Voetbalbond aan te gaan. Verschillende bedrijven, zoals Carrefour en BMW, uitten ook hun bezorgdheid over de teksten van Damso. Grote merken worden immers niet graag gelinkt aan personen die veel controverse oproepen. Ook verschillende politici, onder wie staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) maakten hun ongenoegen bekend.

Over en out

De Voetbalbond verklaarde eerst achter zijn keuze van Damso te blijven staan. ‘Damso, fiere vader van een dochtertje, is een jonge artiest met een migratieachtergrond die opgroeide in de straten van Kinshasa en nadien van Brussel. Hij is ook een voorbeeld van integratie.’

Maar een brief van de sponsors waarin die hun bedenkingen over de rapper duidelijk maakten deed de druk op de Voetbalbond fel toenemen. En toen ook enkele leden van de bond zelf hun zorgen publiekelijk bekendmaakten, was het over en out voor de rapper. ‘De KBVB ziet af van zijn keuze voor Damso als schrijver van het officiële WK-lied voor de Rode Duivels in Rusland. We betreuren ten zeerste de maatschappelijke controverse die de afgelopen dagen is ontstaan,’ klonk het in een mededeling. ‘Jammer genoeg betekent dit dat er geen officieel WK-lied zal komen.’

Damso zelf reageerde via Twitter op de beslissing: ‘Dames en heren, mannenhaters en feministen, ik vergeef jullie en bedank jullie voor deze verwarring over mij. Deze promo is precies wat ik nodig had voor mijn album.’

Eigen aan het genre?

Niet overal wordt de kritiek op Damso terecht bevonden. Zijn verdedigers wijzen naar teksten van andere hiphop- en rapartiesten en zeggen dat controversiële teksten nu eenmaal eigen zijn aan het genre. Bovendien hoeft een artiest niet altijd te geloven wat hij zelf zingt, klinkt het. Ook Damso beweerde in eerdere interviews al dat hij als artiest een personage speelt.

Foto: CC BY-ND 2.0 (via Flickr)