shutterstock_1206373087De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle willen een minder grote rol opnemen als leden van het koningshuis. De belangrijkste reden is de moeilijke relatie met de pers.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle willen een stap terugzetten als leden van de Britse koninklijke familie. Dat liet het koppel zelf weten in een verklaring. In het Verenigd Koninkrijk, waar de royals erg populair zijn, wordt het nieuws druk besproken. Wat die teruggeschroefde rol net zal inhouden, is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk zullen de twee minder publieke opdrachten vervullen.

Financieel onafhankelijk

In de verklaring zeggen Harry en Meghan ook ‘financieel onafhankelijk’ te willen worden. Leden van het koningshuis hebben recht op een dotatie, een vergoeding in ruil voor het vervullen van hun officiële taken. Het koppel zal zich naar eigen zeggen in de toekomst focussen op het uitbouwen van een eigen goed doel. Ze willen bovendien hun tijd verdelen over Noord-Amerika – Markle is Amerikaanse – en het Verenigd Koninkrijk.

Voor de troonopvolging heeft de beslissing van Harry en Meghan vermoedelijk geen gevolgen. Harry is pas zesde in lijn om zijn grootmoeder op te volgen, na zijn vader, zijn broer en diens drie kinderen.

Tabloids

Harry en Meghan maakten in het verleden al duidelijk dat ze het moeilijk hebben met de buitensporige media-aandacht van de Britse ‘tabloids’ (roddelpers). De twee trouwden in mei 2018. Een jaar later kregen ze een zoontje, Archie. Vooral Markle werd door de pers in het vizier genomen. Als zwarte, gescheiden vrouw en voormalig actrice viel ze immers buiten het stereotiepe beeld van de Britse royals.

De prins diende in 2019 een klacht in tegen enkele kranten wegens het vermoedelijk hacken van telefoons en de publicatie van een persoonlijke brief van Meghan aan haar vader.

De prins verloor zelf op 12-jarige leeftijd zijn moeder, prinses Diana, toen die in Parijs om het leven kwam bij een auto-ongeluk terwijl ze achtervolgd werd door paparazzi. ‘Ik heb mijn moeder verloren. Nu moet ik elke dag toekijken hoe mijn vrouw het slachtoffer wordt van dezelfde krachten’, zei hij daar eerder over.

Critici

De beslissing kan niet bij iedereen op begrip rekenen. Critici stellen zich bijvoorbeeld vragen bij de ‘financiële onafhankelijkheid’ van het koppel. Zo zullen de beveiligingskosten van het gezin nog steeds betaald worden met Brits belastinggeld. Harry en Meghan krijgen ook het verwijt zich van de bijbehorende verplichtingen van royals te willen losmaken, maar tegelijk de voordelen van een koninklijke titel te willen behouden.

Crisisoverleg

Niet alleen de pers reageerde verrast. Ook de andere leden van het koningshuis waren niet volledig op de hoogte van de plannen van het koppel. Het Britse Hof liet weten dat de gesprekken over de ‘Megxit’, zoals de Britse pers de gebeurtenis noemde, nog in een vroeg stadium zitten. Na een crisisoverleg tussen Harry, de Britse Queen, zijn vader Charles en broer William op maandag, liet de Britse koningin weten dat ze begrip en respect had voor de keuze van Harry en Meghan.

Foto: Shutterstock