©Belgaimage

©Belgaimage

De Antwerpse zanger Stef Caers (42), artiestennaam Gustaph, mag in mei naar het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Zijn song-met-een-boodschap Because of You werd verkozen tot de beste tijdens een liveshow in Brussel.

Gustaph won vrij nipt de Eurosong-finale in Paleis 12 in Brussel. Hij kreeg in totaal 278 punten, slechts één puntje meer dan het favoriete duo The Starlings. 121 punten kwamen van de vakjury, 157 punten van het publiek.

Stef Caers, alias Gustaph, reageerde bijzonder verrast op zijn overwinning. ‘Ik ben speechless, ik had dit echt niet verwacht’, was zijn eerste reactie.

Derde keer

Niet verwacht, maar wel gedroomd. Het is al de derde keer dat Stef Caers naar het Eurovisie Songfestival mag. Hij was al deel van de Belgische delegatie in 2018 en  2021. Hij verzorgde toen, voor respectievelijk Sennek en Hooverphonic, de achtergrondzang, al was hij toen onzichtbaar voor het publiek. Deze keer mag hij zelf volop in de schijnwerpers staan.

Positieve strijdsong

Zijn nummer Because of You is in de dansbare elektronische muziekstijl house, die dankzij Beyoncé het afgelopen jaar opnieuw zeer populair is geworden. Gustaph schreef het samen met Jaouad Alloul, net als hijzelf een queer artiest.

Ze maakten van Because of You een positieve strijdsong over zelfaanvaarding, over jezelf kunnen zijn. Het nummer wil de mensen bedanken die Gustaph door de jaren heen hebben gesteund en die hem hebben gemaakt tot wie hij vandaag is. Tot die ‘zelf gekozen familie’ behoort zeker fotograaf Roen Lommelen, de echtgenoot van Stef Caers. Hij bedacht de visuele act van Because of You.

Time-out na zomerhit

Stef Caers is al 25 jaar lang actief in de muziek.  In de zomer van 2000 scoorde hij onder het pseudoniem Steffen een zomerhit met Gonna Lose You. Hij kreeg toen van mensen uit de Vlaamse showbizz het advies om te verzwijgen dat hij homo was. Een coming-out zou zijn populariteit doen kelderen, waarschuwden ze. Caers kon moeilijk met die mentaliteit om en besloot zijn carrière als artiest tijdelijk stop te zetten.

Modeshow van Chanel

Na zijn opleiding aan het Antwerpse conservatorium werkte hij achter de schermen van de muziekwereld. Hij werd achtergrondzanger bij onder meer Natalia, Sioen, Hooverphonic en Zap Mama.

In 2009 werd Caers lid van de New Yorkse-Gentse band Hercules & Love Affair. Met hen stond hij op het belangrijke Britse festival Glastonbury en op een modeshow van Chanel. Het was via Hercules & Love Affair dat hij in de ban raakte van de elektronische dansmuziek.

Agenda omgooien

Bezige bij Stef Caers staat nu voor uitdagingen met zijn agenda. Hij moet de voorbereiding van zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival zien te combineren met zijn andere drukke bezigheden. ‘Ik ben producer, geef les aan het KASK in Gent, geef stemcoachings en ben singer-songwriter. Het zal nog pittig worden!’, vertelde hij aan VRT NWS.