800px-Teddy_Stadium,_JerusalemHet coronavirus heeft grote gevolgen voor het publieke leven. Ook de sportwereld blijft niet gespaard.

Ook in de sportwereld laat het coronavirus zich voelen. Wereldwijd worden belangrijke evenementen afgelast. Dinsdag besliste de Europese voetbalbond UEFA om het EK, dat normaal in juni van start zou gaan, uit te stellen tot 2021. Het is immers niet zeker of de coronacrisis in juni achter de rug zal zijn. Het feit dat het EK in maar liefst twaalf Europese landen zal plaatsvinden, maakte het risico te groot. Bovendien liggen alle voetbalcompetities momenteel stil. Het zou onmogelijk worden om die nog voor het EK af te werken.

De zaalsporten in ons land werden zelfs definitief gestaakt.

Wielrennen

Het wielrennen blijft evenmin gespaard. De Ronde van Vlaanderen, die op 5 april zou plaatsvinden, is voorlopig uitgesteld. Organisator Flanders Classics hoopt op een nieuwe datum in de loop van dit jaar, maar de wielerkalender zit al goed vol. Als de Ronde niet doorgaat, zal dat de eerste keer zijn sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hetzelfde geldt voor klassiekers als Milaan-San Remo (21 maart), Parijs-Roubaix (12 april), de Waalse Pijl (23 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april).

Ook de Giro, de Ronde van Italië, wordt uitgesteld. Die zou op 9 mei in Boedapest starten. De organisatoren hopen op uitstel in plaats van afstel.

Olympische Spelen

Tot nader order zullen de Olympische Spelen – die deze zomer op de agenda staan in Tokio – doorgaan als gepland. Pas eind mei zou daarover een definitieve beslissing vallen. Maar het IOC, organisator van de Spelen, volgt de situatie op de voet.

Het grootste probleem op dit moment is hoe atleten hun selectie voor de Spelen moeten behalen. De meeste kwalificatiewedstrijden werden immers afgelast. Waarschijnlijk zal de kwalificatieperiode worden verlengd.

Tennis en turnen

Tot 2 mei schrapt de WTA alle tennistoernooien. Daaronder ook dat van Indian Wells, het eerste grote toernooi in de comeback van Kim Clijsters. Verrassender is dat Roland Garros, dat nochtans pas eind mei gepland was, uitgesteld zal worden tot september. Wimbledon (eind juni) gaat voorlopig door zoals gepland.

Het EK turnen, normaal eind april, wordt ook uitgesteld. Landgenote Nina Derwael was van plan dat moment te gebruiken als voorbereiding op de Spelen, maar ze zal zich dus noodgedwongen buiten de competitie moeten voorbereiden.