©Shutterstock

©Shutterstock

De Vlaming voelt zich steeds meer afhankelijk worden van de smartphone. Tot die conclusie komt de nieuwe Digimeter.

Met de Digimeter bestuderen het onderzoekscentrum Imec en de Universiteit Gent jaarlijks het mediagebruik van de Vlamingen. Het onderzoek naar onze digitale gewoonten in 2022 bracht aan het licht dat we nu minder vaak naar de smartphone grijpen dan in volle coronaperiode. Maar als we het doen, blijven we wel telkens iets langer aan het toestel vasthangen. Een sessie duurt nu een halve minuut langer dan de twee minuten in 2021.

Meer afhankelijk

De grote meerderheid van de Vlamingen blijft ervan overtuigd dat de smartphone het leven makkelijker en comfortabeler maakt. Niettemin stellen de onderzoekers vast dat het optimisme na corona iets bekoeld is.

Vorig jaar kregen meer Vlamingen het gevoel zich te afhankelijk te voelen van de smartphone. Ze oordelen dat ze er te veel tijd aan besteden. De stijging tekent zich het felst af bij de jongste ondervraagde groep. Meer dan 6 op de 10 jongeren tussen 18 en 24 jaar is bezorgd over de afhankelijkheid. Het is voor het eerst dat jongeren in het Digimeteronderzoek aangeven dat ze hun smartphonegebruik problematisch vinden.

Als een wild dier

35 procent van de jongeren zegt verslaafd te zijn aan de smartphone. Dat is een stijging met 4 procent.  Liefst 99 procent van de adolescenten hanteert regeltjes om daar iets aan te doen. Mogelijke regeltjes zijn: de gsm consequent op stil zetten, niet meer mee in de slaapkamer nemen of de meldingen uitzetten.

‘Die regeltjes schieten alle kanten uit, maar eigenlijk zegt maar 23 procent van de mensen dat ze ook echt helpen’, reageert Lieven De Marez, professor nieuwe communicatietechnologieën, op VRT NWS. ‘Technologie is als een wild dier dat je in huis neemt: je moet dat temmen. Nu gaat het dier meer met jou lopen dan omgekeerd. We zoeken een manier om er baas over te worden.’

Te verwarrend

De helft van de Vlamingen meent dat de technologische veranderingen elkaar te snel opvolgen. Meer dan 4 op de 10 ondervraagden zegt onvoldoende vertrouwen te hebben in hun vaardigheden om met de technologie om te gaan. Ze vinden de termen die bij digitale toepassingen worden gebruikt te verwarrend. Zelfs een kleine, maar groeiende groep jongeren heeft het gevoel de digitale technologie niet helemaal meester te zijn.

Jongeren voelen zich ook niet zo comfortabel bij het afstandsleren. Slechts 18 procent verkiest lessen online te volgen.

Podcast populair

Podcasts bereiken al 23 procent van de Vlamingen. Vooral jongeren blijken helemaal mee te zijn met het relatief nieuwe medium. Liefst 39 procent van hen luistert nu minstens maandelijks naar een podcast. De meerderheid doet dat via Spotify.