belgaimage-149806030Met een 1-1-gelijkspel was KRC Genk vorige week donderdag al zeker van de landstitel. Anderlecht verspeelde de kans op een Europees ticket, maar kan volgend seizoen rekenen op de terugkeer van Vincent Kompany.

KRC Genk is de nieuwe landskampioen in het voetbal. De beslissing viel al op de voorlaatste speeldag van Play-off 1. Die match tegen Anderlecht eindigde op een 1-1-gelijkspel. Maar omdat de Genkenaars voor het begin van de wedstrijd al drie punten voor stonden op eerste achtervolger Club Brugge, was dat voldoende om zich te verzekeren van de titel. Brugge verloor diezelfde speeldag immers met 2-0 van Standard.

Het is de vierde keer dat de Limburgers de titel in de wacht slepen. De laatste keer gebeurde dat in 2011. Genk stond al aan de leiding sinds speeldag 10 en gaf die koppositie daarna niet meer weg.

Transfers

Na zo’n titel krijgen spelers vaak aandacht van andere ploegen. Het zou dus weleens kunnen dat de spelerskern van Genk er volgend seizoen helemaal anders uitziet. Zo rekenen revelaties als Sander Berge en Leandro Trossard op een mogelijke transfer naar het buitenland.

Maar ook trainer Philippe Clement is gewild op de transfermarkt. Hij kreeg niet voor niets de titel van beste coach. Nu huidig Brugge-coach Ivan Leko volgend seizoen andere oorden opzoekt, bestaat de kans dat Clement zijn plaats inneemt. Maar die beslissing ligt dus nog niet vast.

Europese competitie

Op de laatste speeldag van de Jupiler Pro League speelde Genk 0-0-gelijk tegen Standard. Het levert de club uit Luik de derde plaats op en een ticket voor Europees voetbal.

Wie verbazend genoeg geen Europees voetbal mag spelen volgend seizoen, is Anderlecht. Dat gebeurt voor het eerst in 56 jaar. Paars-wit verloor op de laatste speeldag met 2-1 tegen AA Gent, dat op de vijfde plaats in het klassement komt te staan.

FC Antwerp, dat vierde eindigde, speelt nog tegen de winnaar uit Play-off 2 (Charleroi of KV Kortrijk). Als het wint, mag The Great Old volgend seizoen ook Europees spelen.

Vincent Kompany

Toch was er ook goed nieuws voor Anderlecht afgelopen weekend. Want Rode Duivel Vincent Kompany keert na 13 jaar terug naar zijn oude club. Dat is verrassend, want het ging Kompany voor de wind bij Manchester City. Hij speelde er 11 jaar, won net nog de titel in de Premier League én scoorde het doelpunt van het jaar. Kompany zal bij paars-wit de rol van speler-manager opnemen.

Foto: Belga Image