belgaimage-170686966-fullDe strenge coronamaatregelen blijven ook tijdens de kerstperiode van kracht. Niet-essentiële winkels mogen wel opnieuw de deuren openen.

‘De situatie is beter dan vier weken geleden, we zijn erin geslaagd een zeer sterk stijgende curve om te keren en een bijzonder dramatische situatie te vermijden. […] Nu moeten we volhouden en niet in gevaar brengen wat we hebben opgebouwd. De situatie blijft bijzonder gevaarlijk. […] Er zijn nog altijd te veel besmettingen, in de meeste ziekenhuizen zit men nog steeds diep in het rood.’

Met die woorden maakte premier Alexander De Croo (Open VLD) duidelijk dat ook tijdens de kerstperiode de strenge contactmaatregels blijven gelden.

Alleenstaanden

Voor gezinnen blijft de regel dus dezelfde: slechts één extra knuffelcontact mag aanschuiven aan de feesttafel. Enkel wie alleen woont, kan op een kleine versoepeling rekenen. Daar mogen op 24 of 25 december twee personen tegelijk uitgenodigd worden. Die uitzondering geldt niet voor oudjaar.

Buiten blijft de regel dat je met maximaal vier personen mag samenkomen. Ook de avondklok tussen middernacht en 5 uur ’s morgens blijft van kracht. Vuurwerk kopen en afsteken is verboden.

Niet-essentiële winkels

Voor niet-essentiële winkeliers kwam er wel goed nieuws. Die mochten op 1 december opnieuw de deuren openen voor klanten. Maar de regering wil ‘funshoppen’ vermijden. Winkelen moet je alleen doen. Je mag maximaal 30 minuten in de winkel binnen zijn. Bij drukte moeten de winkels ingrijpen: er mag slechts één persoon per 10 vierkante meter toegelaten worden. Die regel gold ook al voor de sluiting van de winkels. De mondmaskerplicht blijft behouden.

Ook musea en zwembaden mogen opnieuw open vanaf 1 december.

De regels gelden tot 15 januari. Dan volgt een nieuwe evaluatie. De horeca blijft dus zeker tot na de feestdagen gesloten.

Versoepelingen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) wil pas versoepelingen van de maatregelen overwegen bij minder dan 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag. Volgens simulaties van UHasselt en UAntwerpen zou dat pas midden januari het geval zijn. Met die drempelwaarden volgt België een van de strengste aanpakken in Europa.

Drukte

Dat het niet altijd gemakkelijk is om drukte te vermijden, bleek de afgelopen dag al enkele keren. In verschillende Nederlandse steden moest er ingegrepen worden, omdat het niet mogelijk was om genoeg afstand te houden. Belgische dagjestoeristen die er gingen profiteren van de niet-gesloten winkels waren een deel van de oorzaak.

Ook het lichtparcours Wintergloed in Brugge en de verlichte kerstboom op de Grote Markt van Brussel lokten veel volk. In Brussel greep de politie in. Het lichtparcours in Brugge werd tijdelijk afgelast.

Zelfs wandelen blijkt niet altijd coronaproof. Verschillende natuurgebieden worden overrompeld door bezoekers.

Foto: Belga