shutterstock_365014622Koop je nieuwe hond niet bij een broodfokker. Die boodschap wil GAIA meegeven in een nieuwe campagne.

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een nieuwe campagne gelanceerd. Daarin waarschuwt ze voor de praktijken van broodfokkers. Dat zijn mensen die massaal puppy’s kweken, importeren en verkopen, zonder te kijken naar het welzijn of de gezondheid van de dieren.

Ongezonde dieren

Jaarlijks worden tienduizenden puppy’s vanuit Oost-Europa naar België gebracht. De dieren zijn vaak ziek, niet gewend aan menselijk contact en te vroeg bij de moeder weggehaald. ‘De gezondheid van het dier interesseert broodfokkers niet. Ze liegen over de leeftijd en over de vaccinaties. Zo lijden veel verkochte puppy’s aan giardia (bloederige diarree), kennelhoest, ringworm en het parvovirus. En de moederhonden? Die werpen heel hun leven lang puppy’s in een donker en smerig hok’, aldus GAIA.

Hondsdolheid

Broodfok houdt niet enkel gevaren in voor dieren, zegt GAIA. Omdat de honden vaak niet of te vroeg gevaccineerd worden, zijn ze vatbaar voor rabiës of hondsdolheid. Die ziekte kan bij een beet of een krab van een besmet dier overgedragen worden op mensen en kan dodelijk zijn.

Eindejaarsperiode

In de campagne laat GAIA enkele getuigen aan het woord. Allemaal werden ze opgelicht door een broodfokker. De organisatie lanceerde de actie met opzet in de eindejaarsperiode, omdat de verkoop van puppy’s dan de hoogte in gaat. 

Asiel

GAIA raadt mensen die een hond zoeken aan om een kijkje te nemen in een asiel. ‘In België zitten de dierenasielen overvol met honden en katten die wachten op een gouden mandje. En wil je toch per se een puppy van een welbepaald ras? Ga dan alsjeblieft niet langs bij een broodfokker. Want elke koper houdt het systeem van dierenleed in stand.’

In november lanceerde de Vlaamse overheid de website www.adopteereendier.be. Op die site krijg je een overzicht van de dieren in de Vlaamse asielen. De bedoeling is om het eenvoudiger te maken om een asieldier te adopteren.

Foto: Shutterstock