©Belgaimage

©Belgaimage

Emmanuel Macron mag nog eens vijf jaar Frankrijk besturen. Heel gerust mag hij evenwel niet zijn. Daarvoor haalde zijn extreemrechtse rivaal Marine Le Pen te veel stemmen.

 

In de tweede, beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen kon Emmanuel Macron bijna 59 procent van de Fransen overtuigen om hem een tweede mandaat te geven. Hij wist zijn concurrent Marine Le Pen met ongeveer 17 procent achter zich te laten. Dat is een krachttoer, want de afgelopen twintig jaar slaagde geen enkele president er nog in om herverkozen te geraken.

De Europese Unie reageerde opgelucht op de zege van Macron, omdat Le Pen zich kritisch opstelt tegenover de EU en banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin. ‘Samen zullen we Frankrijk en Europa doen vooruitgaan’, twitterde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Extreemrechts gaat vooruit

Er waren ook verontrustende signalen. Liefst 6,5 procent van de kiezers stemde bewust blanco of ongeldig. Nog erger is dat meer dan 28 procent gewoon niet naar de stembus ging.  Het hoogste cijfer sinds 1969. De tijd dat heel wat mensen koste wat het kost extreemrechts wilden afstoppen, lijkt voorbij.

De score van Marine Le Pen gaat ook in stijgende lijn. In vergelijking met de vorige presidentsverkiezingen won ze er 7 procent bij. Als dat zo verder evolueert, maakt ze in 2027 veel kans om president te worden.

Arrogant imago

Macron ziet dat gevaar wel in. Twee weken geleden gaf hij al toe verplicht te zijn om met ‘iets nieuws’ te komen. Hij moet van het beeld af dat hij een afstandelijke en arrogante president is. Velen verwijten hem de voorbije vijf jaar ‘de president van de rijken’ te zijn geweest. De felle sociale protesten van de ‘gele hesjes’ waren heel erg tegen hem gericht. Le Pen spreekt de Fransen die het minder goed hebben en vaak buiten de grote steden wonen veel meer aan.

Socialer beleid

In zijn overwinningsspeech beloofde Macron daarom dat zijn beleid socialer en rechtvaardiger zal worden. Tijdens zijn campagne van de voorbije weken liet hij al weten bereid te zijn om de minimumpensioenen te verhogen, de lasten voor zelfstandigen te verlagen en extra te investeren in landelijke gebieden. Onder druk van de radicaallinkse politicus Jean-Luc Mélenchon wil hij bovendien zijn klimaatbeleid ambitieuzer maken.

Parlementsverkiezingen

Om zijn nieuwe plannen uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat de president op een meerderheid in het parlement kan rekenen. Op 12 en 19 juni volgen er al verkiezingen om de Assemblée Nationale samen te stellen. Zowel Le Pen als Mélenchon belooft Macron serieus uit te zullen dagen. Ook zij zijn vastbesloten om de meeste zetels binnen te halen.