shutterstock_1170571306In Finland wonen de gelukkigste mensen. Dat zeggen onderzoekers van de Verenigde Naties in het World Happiness Report.

Het World Happiness Report wordt elk jaar door de Verenigde Naties (VN) opgesteld en geeft weer hoe het zit met het geluksniveau wereldwijd. Finland staat daarbij voor het vierde jaar op rij op de eerste plaats. IJsland en Denemarken staan op de tweede en derde plaats. België staat op plaats 17 en doet het daarmee beter dan vorig jaar, toen het als 20e land in de rangschikking stond.

De grootste stijgers in de top twintig zijn Duitsland (van 17 naar 7) en Taiwan (van 25 naar 19). De grootste dalers zijn Canada (van 11 naar 15) en het Verenigd Koninkrijk (van 13 naar 18).

Bij de grote landen staan de Verenigde Staten op de twintigste plaats, Rusland op de 77e, China op de 85e en India op de 140e. Onderaan op de lijst van 149 landen staan Rwanda, Zimbabwe en Afghanistan.

World Happiness Report

Het World Happiness Report vat de resultaten samen van drie jaar onderzoek naar hoe gelukkig burgers zichzelf vinden. De onderzoekers houden daarbij ook rekening met verschillende factoren, zoals het bruto binnenlands product (bbp), gezonde levensjaren, vrijheid, en de waargenomen corruptie bij de overheid en in het bedrijfsleven. De VN publiceert het rapport elk jaar rond de Werelddag voor Geluk op 20 maart.

Covid

Omdat 2020 door de coronacrisis een bijzonder jaar was, bekeken de onderzoekers de gegevens uit dat jaar ook afzonderlijk. Dat de coronacrisis en de bijbehorende lockdownmaatregelen een invloed hadden op ons mentaal welbevinden is geen enorme verrassing. Over het algemeen deed de pandemie het geluk in de wereld dalen, maar er bestaan verschillen tussen leeftijdsgroepen. Vooral jonge mensen gaven aan dat ze minder gelukkig zijn.

Een belangrijke factor die in de crisis het geluksniveau mee bepaalde, is het vertrouwen in de medebevolking én in de overheid.

Top 20

1) Finland
2) IJsland
3) Denemarken
4) Zwitserland
5) Nederland
6) Zweden
7) Duitsland
8) Noorwegen
9) Nieuw-Zeeland
10) Oostenrijk
11) Israël
12) Australië
13) Ierland
14) Verenigde Staten
15) Canada
16) Tsjechië
17) België
18) Verenigd Koninkrijk
19) Taiwan
20) Frankrijk

Foto: Shutterstock