42-81185090_CorbisWat velen hadden verwacht, is uitgekomen: Wout Van Aert heeft zondag in zijn woonplaats Lille het Belgisch kampioenschap veldrijden gewonnen. Sven Nys, die zijn laatste BK reed, eindigde als derde.

Wout Van Aert (21) is pas sinds 2014 als profrenner actief, maar heeft al een mooi palmares bijeen gereden. Dit seizoen kon hij al zestien overwinningen op zijn naam schrijven.

Ook op het BK verscheen Van Aert als gedoodverfde favoriet aan de start. In de eerste rondes hield hij zich nog even stil, maar hij had aan één demarrage genoeg om de tegenstand uit de wielen te rijden. Ondanks een valpartij halverwege de wedstrijd hield Van Aert de achtervolgers op ruime afstand.

Sven Nys

Een podiumplaats was er ook voor Sven Nys (39), die stiekem hoopte om in Lille voor de tiende keer Belgisch kampioen te worden. Nys moest zich tevreden stellen met het brons.

Voor de Kannibaal uit Baal was het zijn laatste BK. Hij hangt na dit seizoen zijn fiets aan de haak en wordt sportief manager bij het team Telenet-Fidea.

Generatiewissel

Er staat een nieuwe generatie veldrijders klaar om Nys op te volgen. Dat was ook op het podium te zien. Wout Van Aert werd geflankeerd door Laurens Sweeck (19), een jonkie dat dit seizoen zijn entree maakte bij de profs.

Wie wordt wereldkampioen?

Nu is het uitkijken naar het WK, dat op 31 januari wordt gereden in het Limburgse Zolder. De Nederlandse veldrijders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar worden als grootste concurrenten van Wout Van Aert genoemd.

Van der Poel was in het begin van het seizoen buiten strijd door een knieblessure, maar is er duidelijk weer bovenop. Zondag won hij het Nederlands kampioenschap.

Bron foto: Corbis