Sinds kort kun je in een aantal landen vals nieuws aangeven op Facebook. Daarmee houdt eigenaar Marc Zuckerberg zich aan zijn belofte van na de Amerikaanse verkiezingen om fake news aan te pakken.

Voorlopig kun je in België nog geen vals nieuws signaleren op Facebook. In de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk en Duitsland kunnen Facebookgebruikers al wel reageren als ze vermoeden dat een bericht vals is. Andere feitencheckers controleren dan dat bericht. Als zij ook vinden dat het om vals nieuws gaat, krijgt het bericht de vermelding disputed of betwist, vergezeld van een gevarendriehoek. belgaimage-109266785-full

Presidentsverkiezingen

Het is niet toevallig dat Facebook met Nederland, Frankrijk en Duitsland begint om fake nieuws tegen te gaan. De drie landen houden dit jaar belangrijke presidents- of parlementsverkiezingen. Nadat Donald Trump tot president was verkozen in Amerika, kreeg Facebook veel kritiek omdat het valse nieuwsberichten ongehinderd had laten verspreiden. De website zou op die manier de uitslag van de verkiezingen hebben beïnvloed. Zo meldde een verzonnen bericht dat paus Franciscus Donald Trump als presidentskandidaat steunde.

In Nederland zijn nu.nl en Nieuwscheckers de feitencheckers. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten heeft zo zijn vragen bij de werkwijze van Facebook. Algemeen secretaris Thomas Bruning vindt dat Facebook vals nieuws zelf moet aanpakken en geen andere media daarvoor moet inschakelen. Ook de hoofdredacteur van het NRC Handelsblad zegt dat de krant voor zichzelf vals nieuws bestrijdt en zich niet voor de kar van Facebook laat spannen.

Vind ik niet leuk

Sinds kort kan een klein aantal gebruikers van Messenger negatief reageren op berichten. De eigenaar van Facebook, Mark Zuckerberg, zag zo’n vind-ik-niet-leuk-knop voor zijn chatdienst eerst niet zitten omdat het te veel negativiteit in zijn socialenetwerksite bracht. Maar nu buigt hij toch voor de jarenlange smeekbede van gebruikers.

Messenger Reactions is een proefproject waarbij mensen met een duim naar beneden en een beperkt aantal emoji’s kunnen reageren op berichten. Het bedrijf ziet de neerwaartse duim vooral als een snelle manier om te reageren op afspraken met een groot aantal mensen. Mochten de emoji’s nuttig blijken, zou de dienst kunnen uitbreiden naar alle Messenger-gebruikers.