shutterstock_1841037112_instagramFacebook krijgt veel kritiek van Amerikaanse media en politici. Het sociale mediabedrijf blijkt al lang op de hoogte dat de app Instagram negatieve gevolgen heeft voor jonge tieners. Toch hield het die info bewust achter.

Een medewerker van het sociale mediabedrijf Facebook werd vorige week in het Amerikaanse parlement ondervraagd. Het bedrijf moest komen uitleggen hoe het jonge tieners gaat beschermen tegen de negatieve gevolgen van Instagram. Instagram is een sociaal medium waar gebruikers foto’s of filmpjes met elkaar kunnen delen. De app is eigendom van Facebook.

Zelfbeeld

Dat Facebook voor het parlement moest verschijnen, is het gevolg van enkele artikels die verschenen in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Uit die artikels bleek dat Facebook twee jaar geleden studies heeft uitgevoerd over het effect van Instagram op tieners. Uit die studies blijkt dat het zelfbeeld van jonge tieners achteruitgaat door Instagram, omdat ze zich vergelijken met het ideaalbeeld dat anderen van zichzelf tonen op de app. Een op de vijf tieners geeft aan dat Instagram hun een slechter gevoel geeft over zichzelf. Tieners die al problemen hebben met hun mentale gezondheid zeggen dat het gebruik van Instagram die problemen erger maakt. Vooral tienermeisjes zeggen negatieve gevolgen te ervaren.

Facebook wilde de studies liever niet openbaar maken, maar deed dat onder druk van media en politici uiteindelijk toch. De Amerikaanse politici zijn niet mals voor het bedrijf. Ze vinden het niet kunnen dat Facebook op de hoogte was van de negatieve gevolgen, en er toch niets aan gedaan heeft.

Klokkenluider

The Wall Street Journal kreeg de informatie van een klokkenluider: een ex-werkneemster van het bedrijf. Een klokkenluider is iemand die wantoestanden in het eigen bedrijf of de eigen organisatie naar buiten brengt. ‘Keer op keer zag ik een conflict tussen wat goed is voor het publiek en wat goed is voor Facebook. En Facebook koos keer op keer voor zijn eigen belang, zodat het bedrijf meer geld verdiende’, vertelde de vrouw over haar beslissing om de informatie naar buiten te brengen.

Kinderen

Volgens de gebruiksregels van Instagram mag de app enkel gebruikt worden door wie ouder is dan 12 jaar. Facebook was van plan om binnenkort een versie van Instagram te maken voor jongere kinderen. Dat plan wordt nu uitgesteld.