shutterstock_244036057Bijna alle politieke partijen zijn te vinden voor strengere maatregels om het aantal rokers te verminderen. Enkel N-VA heeft bezwaren.

De meeste Belgische politieke partijen vinden dat er meer maatregelen moeten komen om roken te verminderen. Dat blijkt uit een bevraging door de Alliantie voor een rookvrije samenleving. Die bestaat uit verschillende gezondheidsorganisaties, zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker. De Alliantie wil dat er sneller werk wordt gemaakt van strengere maatregelen.

Maatregelen

In België werden in het verleden al heel wat regels opgesteld om het aantal rokers te verminderen. Zo staan er foto’s van rotte tanden of rokerslongen op de verpakkingen van sigaretten. En in cafés, restaurants en openbare gebouwen mag er al enkele jaren niet gerookt worden.

Maar de Alliantie wil nog meer maatregelen, bv. geen verkoop meer aan minderjarigen, minder verkooppunten (niet meer in de supermarkt of in automaten), een verbod op reclame en meer hulp voor wie wil stoppen met roken.

Politieke partijen

De meeste politieke partijen willen dus meewerken aan die strengere maatregelen. Open VLD gaat niet akkoord met twee van de twaalf voorstellen: de verkoop verbieden voor minderjarigen en enkel nog sigaretten verkopen in kranten- en tabakswinkels. Ze vinden 16-jarigen oud genoeg om zelf te beslissen. Krantenwinkels worden ook door jongeren bezocht, dus een verschuiving van de verkoop naar daar biedt volgens Open VLD geen oplossing.

Enkel N-VA kan zich niet vinden in de helft van de voorstellen. De partij vindt de reclamevoorschriften al streng genoeg. Ze wil bovendien geen onnodige concurrentie creëren tussen de horecasector en de krantenwinkels. Opvallend: Peter Persyn, Vlaams parlementslid voor de N-VA, gaat niet akkoord met het standpunt van zijn partij. Hij vindt de strengere maatregelen wel een goed idee.

Zwangerschap

We weten dat roken slecht is voor de gezondheid, maar uit onderzoeken blijkt ook steeds meer op welke verschillende manieren roken de gezondheid beïnvloedt. Zo is het bekend dat roken tijdens een zwangerschap slecht kan zijn voor de baby. Maar uit een recent Chinees onderzoek blijkt dat ook het rookgedrag van de partner van een zwangere vrouw een negatief effect kan hebben. Samenleven met iemand die rookt, kan de kans op hartproblemen bij de baby met 75 % verhogen.

Foto: Shutterstock