Oxford_AstraZeneca_COVID-19_vaccine_(2021)_KVerschillende Europese landen drukken de pauzeknop in voor het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. België zet de vaccinaties met het middel verder.

AstraZeneca maakt een van de vaccins die ingezet worden tegen de verspreiding van het coronavirus. In veel Europese landen werd het gebruik van dat vaccin echter op pauze gezet. Vorige week deden IJsland, Denemarken en Noorwegen dat al. Maandag volgden ook Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Luxemburg en Portugal.

Bloedklonters

De landen zijn ongerust over een mogelijk verband tussen het vaccin en het ontstaan van bloedklonters en enkele overlijdens. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) doet verder onderzoek naar dat verband en zal donderdag opnieuw advies geven over het gebruik van het vaccin.

België kiest er voorlopig voor om het AstraZeneca-vaccin wel gewoon verder te gebruiken. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vroeg daarvoor advies aan de Hoge Gezondheidsraad in ons land. Die oordeelde dat er geen aantoonbaar bewijs is dat het vaccin het risico op bloedklonters zou verhogen. Vandenbroucke verklaarde ook dat ons land het advies van de EMA donderdag zal volgen.

Cijfers

Dat enkele mensen problemen met bloedklonters ondervonden na vaccinatie zou ook toeval kunnen zijn. Het percentage gevaccineerden dat problemen kreeg, ligt niet hoger dan bij de niet-gevaccineerde bevolking. Elk jaar komen bij twee op de duizend mensen bloedklonters voor. Onder de bijna 17 miljoen Europeanen die met AstraZeneca zijn ingeënt, zijn er tot nu toe 27 gevallen van bloedklonters vastgesteld.

In de studie die AstraZeneca uitvoerde voor het vaccin op de markt kwam, kwamen bij 24 000 proefpersonen in twaalf gevallen bloedklonters voor: vier daarvan bij de gevaccineerde proefpersonen en acht bij de proefpersonen die een nepvaccin kregen. Dat wijst niet op een verhoogde kans door vaccinatie.

Vertrouwen

Het nieuws doet hoe dan ook geen goed aan het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin.

Eerder werden er ook al leeftijdsgrenzen voor het vaccin opgelegd, omdat er twijfels waren over de effectiviteit bij mensen die ouder zijn dan 65. Die beslissing werd later weer bijgesteld.

Ondanks de negatieve media-aandacht blijft het aantal mensen dat afhaakt voorlopig beperkt, rapporteren de vaccinatiecentra.

Foto: Wikimedia Commons