BELGAIMAGE-132009293De Limburgse Elise Mertens schopte het tot in de halve finale van de Australian Open. De prestatie levert haar een plaats in de top twintig van de wereldranglijst op.

Elise Mertens heeft het jaar alvast goed ingezet. Op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, verbaasde ze iedereen door het tot in de halve finale te schoppen. De 22-jarige tennisster speelde voordien nog nooit eerder een halve finale (of een kwartfinale) van een grandslamtoernooi. Eerder dit jaar won ze in Australië ook al het WTA-toernooi van Hobart. Ze verdedigde er haar titel van vorig jaar.

Kwartfinale

De kwartfinale speelde ze tegen de nummer vier van de wereld, Elina Svitolina. Met twee sets (6-4, 6-0) was haar plaats in de halve finale verzilverd. Die leverde haar complimenten op in binnen- en buitenland.

Halve finale

De halve finale betekende echter het einde van het sprookje. De 22-jarige Limburgse moest de duimen leggen tegen haar Deense tegenspeelster, Caroline Wozniacki, op dat moment nummer twee van de wereld (6-3, 7-6). Met dubbele gevoelens sloot ze haar tornooi af: ‘Langs de ene kant ben ik teleurgesteld omdat ik uitgeschakeld ben, maar langs de andere kant stemt het me heel tevreden dat ik hier voor het eerst de halve finales heb gehaald.’ Wozniacki won uiteindelijk de Australian Open, en behaalde zo haar eerste grandslamoverwinning. Ze wordt meteen ook de nieuwe nummer één van het vrouwentennis.

Nieuwe Kim of Justine?

Het Vlaamse publiek hoopt intussen voorzichtig op een nieuwe Kim Clijsters of Justine Henin. En ook de media beginnen stilaan de vergelijking te maken. Maar zelf blijft Mertens daar voorzichtig in. Al hoopt ze natuurlijk wel in de voetstappen te treden van Kim Clijsters, haar mentor, met wie ze soms traint in de Kim Clijsters Academy in Bree.

Haar prestatie in de Australian Open lanceert Mertens voor de eerste keer tot in de top twintig van de wereldranglijst. Dat is een stijging van 17 plaatsen: Mertens begon aan het toernooi als nummer 37.

Twintig grandslams

Bij de mannen schoot Roger Federer de hoofdvogel af. Hij speelde de finale tegen Marin Cilic (6-2, 6-7, 6-3, 3-6, 6-1). Zijn overwinning op de Australian Open is de 20e grandslamzege van de Zwitser. Niemand deed ooit beter bij de mannen. De Australian Open won hij al voor de zesde keer.