©Belgaimage

©Belgaimage

Het aantal jongeren dat gokt is alarmerend gestegen. De federale regering wil daarom tegen eind 2022 alle gokreclame verbieden. ‘Gokken is het nieuwe roken’, zegt justitieminister Vincent Van Quickenborne.

 

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de minister van Justitie, stelde maandag een nieuwe wetsvoorstel voor dat alle vormen van gokreclame verbiedt. Als Europa en de Raad van State het goedkeuren, kan de wet tegen eind dit jaar in werking treden.

Heel wat leed

Volgens Vincent Van Quickenborne was het tijd om in te grijpen. De minister wijst op het aantal gokkers dat tijdens de coronacrisis enorm is toegenomen. ‘Het aantal jongeren dat gokt, is gestegen met 43 procent’, vertelde hij aan VRT NWS. ‘Internationaal onderzoek toont aan dat 40 procent van de winsten die gokbedrijven maken afkomstig is van mensen met een gokverslaving. Achter die cijfers gaat heel wat leed schuil.’

Van Quickenborne noemt gokken het nieuwe roken. ‘En iedereen is het er ook over eens dat het goed is dat er geen tabaksreclame meer is.’

Niet meer ongewild

De redenering achter het verbod is dat enkel wie doelbewust wil gokken en actief op zoek gaat naar informatie over kansspelen in de toekomst gokreclame kan zien. Dat betekent dat er een einde komt aan gokreclame op tv en radio en in bioscopen. Ook advertenties op algemene websites, sociale media en straataffiches, in tijdschriften en kranten en via sms worden verboden. Gokplatformen kunnen bijgevolg uitsluitend op hun eigen websites of binnen de muren van een speelhal nog reclame maken.

Shirtreclame mag nog even

Gokfirma’s zijn momenteel erg actief als sponsors in de sportwereld. Denk maar aan de vele voetbalploegen die de naam van een gokbedrijf op hun shirts hebben staan. Voor de sportsponsoring geldt een overgangsmaatregel tot 2025. Tot dan mogen de logo’s dus op outfits en reclameborden in stadions blijven.

Tot 1 januari 2025 zijn ook nog spotjes met gokreclame van maximaal vijf seconden toegelaten in het kader van grote sporttornooien.

Voetbal kapotmaken?

Alle partijen binnen de federale regering zijn pro het verbod, behalve MR, de Franstalige liberalen. Hun voorzitter Georges-Louis Bouchez, overigens tegelijk voorzitter van voetbalclub Francs Bourains, vindt het een buitensporige maatregel die de sportsector in grote moeilijkheden zal brengen. ‘Moet het voetbal echt kapot in ons land?’, citeert De Standaard hem.